Anouk Kruithof - 'Universal Tongue'
© Marthe Hoet

Anouk Kruithof

'Universal Tongue'
wo. 27.01.2021 - zo. 02.05.2021
wo 27.01.'21
-
zo 02.05.'21
  • wo 27.01.'21
    -
    zo 02.05.'21
    CONCERTZAAL
    Geweest

Expeditie Dans, door de jungle van het internet

Elke minuut wordt ongeveer driehonderd uur aan video naar YouTube geüpload, en dan vooral video's waarin mensen dansen. Twerking, popping, de Moonwalk of de Macarena: je vindt er dansstijlen van over de hele (digitale) wereld. Enter beeldend kunstenaar Anouk Kruithof, die gefascineerd is door dans als vorm van zelfexpressie en empowerment. Ze kneedde duizend van die verschillende dansstijlen tot een 4 uur durende 8-channel video-installatie: ‘Universal Tongue’. Tijdens ‘Universal Tongue’ wordt 32 uur aan beeldmateriaal simultaan op 8 schermen geprojecteerd. 

Kruithof onderzocht hoe dans zich door de geschiedenis heen heeft ontwikkeld als onderdeel van onze wereldwijde mediacultuur, en hoe dans zich online manifesteert via platforms als YouTube en Instagram. In ‘Universal Tongue’ weeft ze found video footage door elkaar en reflecteert over de verschillende manieren waarop dans een universele taal vormt. Een taal die gedefinieerd en gebruikt wordt door verschillende subculturen, viraal verspreid wordt en over de culturele grenzen van alle landen en continenten van de wereld reist.

Samen met een onderzoeksteam van vijftig mensen, verspreid over de hele wereld - om in volledigheid alle inzichten uit ons geglobaliseerde bestaan het beste weer te geven - werpt Anouk Kruithof een licht op hoe dans inderdaad lokaal van oorsprong is, maar ons mondiaal betovert. ‘Universal Tongue’ toont ons in onze natuurlijke habitat, online en offline, en kijkt naar onze tijd van eindeloze connectiviteit. De installatie erkent hierin onze individualiteit diversiteit en cultureel caleidoscopische representaties, met als doel een meer gelaagde, inclusieve wereld te visualiseren.

Over ‘Universal Tongue’

‘Universal Tongue’ is een project van beeldend kunstenaar Anouk Kruithof. Ze verzamelde meer dan 8800 dansvideo's op YouTube en Instagram, in samenwerking met een team van vijftig onderzoekers die over de hele wereld verspreid waren. Elke onderzoeker ontving een symbolische vergoeding van één euro per geleverde video. Ze schreven ook telkens een korte tekst over de dansstijlen die voorkwamen in de door hen geselecteerde video's. De totale lengte van het gevonden videomateriaal was maar liefst 250 uur. Na de raw cut bleef nog tachtig uur over. 

De uiteindelijke video-installatie bestaat uit acht kanalen met telkens acht films die elk vier uur duren. In totaal zijn 1000 verschillende dansstijlen te zien in ‘Universal Tongue’. De foto’s, namen en teksten van de dansstijlen worden tot een soort ‘danceclopedie’ verwerkt, en worden binnenkort in boekvorm uitgegeven door het Gentse APE (Art Paper Editions). Het boek wordt gepubliceerd in mei en je kunt het hier alvast pre-orderen.

Lees meer op universaltongue.com.


Hoe beleeft het publiek 'Universal Tongue'?

Wegens succes verlengd tot 2 mei! (laatste verlenging) 

"Kijken naar dansende lijven is dezer dagen bijna even opwindend als er zelf tussen staan. Dat bewijst de video-installatie Universal Tongue, de eerste wereldencyclopedie van dansstijlen, samengesteld uit duizenden Youtubefilmpjes."

Charlotte De Somviele - De Standaard (****)

PRAKTISCH

van wo 27.01 t.e.m. zo 02.05 Concertzaal
Openingsuren tot zondag 11.04: woensdag t.e.m. zaterdag - 14:00 tot 22:00 / zondag - 10:00 tot 18:00
Openingsuren vanaf 14.04: woensdag t.e.m. zaterdag - 12:00-20:00 / zondag - 10:00-18:00
DAYLIFE / installatie / expo
€5 / gratis (voor kids jonger dan 12 jaar, maar reservatie verplicht)

Voor ‘Universal Tongue’ werkt Voo?uit met tijdslots van 30 minuten. Per tijdslot worden er maximum 10 personen toegelaten. Met de unieke code op je ticket kan je nog eens een extra gratis ticket boeken op een latere datum en tijdslot. Je mag uiteraard wel langer dan een halfuur blijven. 

Credits

initiatiefnemer, creator & producer: Anouk Kruithof - editor (chief): Ginta Vasermane (F.L.O.A.T) - editor (chief): Joep de Boer - editor (chief): Justin Swinburne - editor (rough-cut): Maciej Mandraki - editor (rough-cut): Duygu Atceken - editor (rough-cut): Selma Hengeveld - editor soundtrack: Koen Nutters (MFK) - tekst editor (dansstijlen): Ula Kahul - social media manager: Rianne Zijl - website development: Peter Haynes - website design & screenshot fotografie: Anouk Kruithof - foto Anouk: Laetitia Bica - ‘Universal Tongue’ was voor het eerst te zien als onderdeel van Medialab, op Cinekid Festival Amsterdam in Oktober 2018 - met de steun van: het Mondriaan Fonds 

‘Universal Tongue’ was voor het eerst zichtbaar als onderdeel van Medialab, op Cinekid Festival Amsterdam in Oktober 2018.

'Universal Tongue' werd gemaakt met beelden die online werden geplaatst met als label 'Creative Common License'

Met de steun van: het Mondriaan Fonds