Laura Nsengiyumva
© Daan Broos

Laura Nsengiyumva

'Queen Nikkolah'
wo. 04.12.2019 - za. 07.12.2019
wo 04.12.'19
-
za 07.12.'19

Een moment om stil te staan bij westerse koloniale denkpatronen

Klein en groot kent Sinterklaas als een oude witte man, met witte baard, en een zwarte helper. Wat als Sinterklaas een zwarte vrouw is? Meet Queen Nikkolah aka performer Laura Nsengiyumva, die dolt met de grenzen van ras en gender.

In december zal Queen Nikkolah op verschillende locaties in Gent te zien zijn. Ze deelt lekkers uit aan kinderen en neemt de tijd om hen op de schoot te nemen voor een foto. Een leuke ontmoeting voor de kleinsten, voor de volwassenen een moment om stil te staan bij westerse koloniale denkpatronen die tot op vandaag heel wat tradities in stand houden.

‘Queen Nikkolah’ laat ons op een andere manier kijken naar cultureel erfgoed. Dat is geen statisch begrip maar constant in beweging. Nsengiyumva geeft ons met haar performance een blik op een andere toekomst, waar iedereen gelijke kansen heeft.

Praktisch

in het Nederlands

Workshop op 27.11

De workshop wordt een samenwerking tussen Laura Nsengiyumva (Queen Nikkolah) en de Onderzoeksgroep Cultuur & Educatie (UGent).

In het eerste deel schetst Laura een overzicht van hoe de traditie van Sinterklaas evolueerde doorheen de tijd, sterke presentatie die het huidige debat contextualiseert.

In het tweede deel stelt de onderzoekgroep de ‘Legende van Queen Nikkolah’ voor. Een voorleesverhaal waarin de symbolen van het Sinterklaasfeest vanuit een kritisch perspectief de komst en betekenis van Queen Nikkolah duiden. We ontwikkelen een aantal pedagogische werkvormen waarmee de ouders, jeugdwerkers en leerkrachten de Legende kunnen bespreken/verkennen met kinderen en jongeren.

Het geheel duurt ongeveer 2 uur en gaat door op Woensdag 27.11 tussen 14:00 en 16:00 in Freinetschool Mandala, Rabot (Gent).

Credits

concept & performance Laura Nsengiyumva

Met de steun van