www.vooruit.be

La Nuit des Idées - De Nacht van Ideeën 2018

Futurs!

Theaterzaal - Talk, Debat / Gesprek, #ThinkVooruit
  •    
  •    
   
vorige
volgende

Speeldata

datum tijdstip zaal prijs kaarten/beschikbaarheid

NEDERLANDSE VERSIE / VERSION FRANCAISE

 

++++

Hoe ziet de toekomst er volgens jou uit?

De gebeurtenissen van mei ’68 liggen ondertussen al 50 jaar achter ons. Maar wat blijft er vandaag nog over van de slogans op de Parijse muren? Is er nog een kans voor de toekomst die ze in ’68 voor ogen hadden? Kunnen vooruitblikken, utopieën, dromen en hoop in 2018 de toekomst verduidelijken?

Op donderdag 25 januari gaan tijdens ‘De Nacht van ideeën 2018 - Futurs!’ denkers, scheppers, artiesten en het publiek met elkaar in dialoog om de contouren te schetsen van wat ons te wachten staat. Een debatavond die zich tegelijkertijd afspeelt in in Brussel, Gent en Antwerpen. ‘Futurs!’ probeert antwoorden te vinden door naar de toekomst en haar hedendaagse constructie te kijken.

‘De Nacht van ideeën’: aanjager van de toekomst!

 

PROGRAMMA

Ecrire pour demain - Gesprek met Tiphanie Samoyault en Eric de Kuyper
20:00 Theaterzaal - gratis

Sinds haar ontstaan stelt de literatuur zich vragen over wat elders, anders, morgen betekenen. Is deze vraagstelling vandaag de dag niet urgenter dan ooit, nu de toekomst van de literatuur zelf op het spel staat?

Tiphaine Samoyault (FR) is literatuurwetenschapper. Ze doceert vergelijkende literatuur aan de Universiteit Paris III (Sorbonne Nouvelle) en is romanschrijver. Laatst gepubliceerde boek: ‘Roland Barthes’ (Le Seuil, 2015). Eric De Kuyper (BE) is schrijver en filmmaker. Hij was adjunct-directeur van het Filmmuseum in Amsterdam en medewerker van Chantal Akerman. Hij is auteur van vijf films, een operalibretto en vele boeken. Laatst gepubliceerde boek: ‘Het samenspel tussen Dr. Jekyll in Mr. Hyde’ (Vantilt, 2017).

Piet Arfeuille / Theater Malpertuis - Europa in de herfst
20:00 Minard - €18 / 16 / 14

Het is onrustig in de wereld. De vluchtelingenstromen zorgen voor angst en paniek. Het multiculturele project ligt onder vuur. Overal steken protectionisme en nationalisme weer de kop op. Staat de Europese Unie op het punt uit elkaar te vallen? Of zijn we onderweg naar een nieuw Europees project? Acht jonge acteurs met een diverse achtergrond verdiepen zich in de actualiteit en zoeken naar antwoorden. Door zichzelf en anderen vragen te stellen. Maar ook door te spelen. Want waar de theorie tekort schiet, kan het toneelspelen verhelderend werken.

Ondertekening van het Cultureel Verdrag Hauts-de-France - Vlaanderen door François de Coster, Sven Gatz en  Claude-France Arnold
21:00 Theaterzaal - gratis

François de Coster (FR) is vice-voorzitter van de regio Hauts-de-France, verantwoordelijk voor cultuur. Sven Gatz (BE) is Vlaams Minister voor cultuur, media, jeugd en Brussel. Claude-France Arnold (FR) is de ambassadeur van Frankrijk in België.

Mondes de la poésie - Lezing van Tom Van de Voorde en James Noël
21:30 Mokabon - gratis

De verbeelding kent oneindig veel oorden. De poëzie, die zichzelf – en daarmee ook de wereld – constant opnieuw uitvindt, is een van de meest cruciale ervan. Hebben we geen behoefte aan een poëtica van de toekomst?

Tom Van Van de Voorde (BE) is dichter en directeur van het BOZAR literatuurprogramma. Zijn poëzie is vertaald in vele talen. Laatst gepubliceerde boek: ‘Zwembad de verbeelding’ (Poëziecentrum, 2017). James Noël (FR) is dichter en oprichter van Passagers du Vent, de eerste organisatie voor artistiek onderzoek in Haïti. Hij is de auteur van diverse boeken in het Frans en het Creools. Laatst gepubliceerde boek: ‘Belle merveille’ (Zulma, 2017).

Equiper nos histoires - Gesprek met Dieudonné Niangouna, Nathalie Léger en Matthieu Goeury
22:30 Theaterzaal - gratis

Er is geen woord dat los van een wereld kan bestaan. Welke werelden, welke uitrusting hebben woorden tegenwoordig nodig om ons te begeleiden naar onze toekomstige dromen?

Dieudonné Niangouna (COG) is toneelschrijver, acteur en regisseur van het Mantsinafestival in Brazzaville. In 2013 was hij “artiste associé” van het Festival van Avignon. Laatst gepubliceerde boek: ‘Acteur de l’écriture’ (Les Solitaires Intempestifs, 2011). Nathalie Léger (FR) is directeur van het IMEC, een instituut dat sinds 1988 een archief is voor de Franse uitgeverijen. Ze schreef zelf verschillende boeken, waaronder'Supplément à la vie de Barbara Loden'. Hiervoor kreeg ze de Prix du Livre Interin 2012. Matthieu Goeury (FR) is producent en programmator. Hij doceerde literatuur in de Verenigde Staten voordat hij in Luxemburg muziekprogrammator werd en vervolgens tourplanner van theater- en dansvoorstellingen in België. Hij was betrokken bij de oprichting van het Centre Pompidou in Metz en is de huidige artistiek coördinator van Vooruit in Gent.

 

++++

A quoi va ressembler le futur selon vous?

La Nuit des idées 2018 a pour titre « Futurs ! » et propose une cartographie de ce que les pouvoirs de l’imagination offrent désormais à notre curiosité – non plus celle, nostalgique, du demi-siècle écoulé, mais celle du demi-siècle à venir. L’imagination au pouvoir, en 2018, c’est l’imagination de nos futurs, ici et maintenant, le théâtre contemporain des bouleversements à venir, des révolutions qui nous attendent.

Il ya de cela 50 ans avaient lieu les événements de mai 68. Mais que reste t-il des slogans sur les murs de Paris? Existe t-il un futur pour les ambitions soulevées par mai 68? Est-ce que les projections, rêves, utopies et espoirs de l'époque peuvent clarifier notre perception du futur?

Le jeudi 25 janvier, dans le cadre de «La nuit des idées 2018 - Futurs!», des penseurs, créateurs, artistes et le public dialogueront pour définir les contours de ce qui nous attend. Une soirée débat qui se déroule simultanément à Bruxelles, Gand et Anvers. "La nuit des idées": en avant vers le futur!

Les activités proposées seront en français et en néerlandais. Une traduction simultanée dans ces deux langues sera disponible à Gand et à Anvers.

 

PROGRAMME

Ecrire pour demain - Conversation avec Tiphaine Samoyault et Eric de Kuyper
20h00 Salle de théâtre
La littérature n’a jamais cessé de penser l’ailleurs, l’autrement, le demain. Mais, aujourd’hui, ce questionnement ne prend-il pas un tour plus urgent – lorsque c’est l’avenir de la littérature elle-même qui est en jeu ?

Spectacle Europa in de herfst (l’Europe en automne) de Piet Arfeuille/Theater Malpertuis
20h00 Théâtre Minard (Romain Deconinckplein à Gand)
L’Europe est une fiction prenant tour à tour un visage de rêve ou de cauchemar. Que signifierait, à l’âge du triomphe de sa bureaucratie, une Europe en automne – une Europe de la révolution à nouveau possible ?

Mondes de la poésie - Lectures de Tom Van de Voorde et James Noël
21h30 Mokabon
Les lieux de l’imagination sont infinis. La poésie, ne cessant de réinventer le monde en se réinventant elle-même, est un des plus essentiels. N’avons-nous pas besoin d’une poétique de l’avenir ?

Equiper nos histoires - Conversation avec Dieudonné Niangouna, Nathalie Léger, Matthieu Goeury
22h30 Salle de théâtre
Il n’y a pas de mot qui ne nécessite un monde pour exister. De quels mondes, de quels équipements, ont besoin les mots d’aujourd’hui pour nous accompagner en direction de nos futurs rêvés ?

Extra informatie

do 25.01 - 20:00 Theaterzaal (19:30 doors)
debat / #thinkVooruit
gratis, maar inschrijven via het bovenstaande link (behalve voor 'Europa in de herfst': hier tickets bestellen)
NED / FRA

 

Credits

org Ambassade van Frankrijk in België, Institut Français & Vooruit - met de steun van: de stad Brussel, de l'Alliance Française Bruxelles-Europe, de l'Alliance française van Oost-Vlaanderen, de l' Alliance Française van Antwerpen, UGent & Thalys