Toegankelijkheid
Kunstencentrum Vooruit wil toegankelijk zijn. We hebben het dan niet enkel over het gebouw, maar even goed over communicatie, het artistieke programma, publiekswerking en noem maar op. Of zoals de Britse artiest Jessica Thom het krachtig samenvat “een ruimte waarin iedereen zichzelf kan zijn.”
EERSTE KEER IN VOORUIT
Ingang 1 - inkomhal, Onthaal & Ticketbalie
Het Onthaal en de Ticketbalie, die één ruimte vormen, zijn het eerste wat je ziet als je Vooruit binnenkomt via de vernieuwde inkomhal. Die bevindt zich in de Sint-Pietersnieuwstraat 23. De ingang vind je links van de ingang naar het Vooruit Café. Bij het Onthaal kan je terecht voor meer info over Vooruit of voorstellingen, of als je een Vooruit-medewerker wil spreken. Bij de Ticketbalie kan dit alles ook, maar kan je ook tickets of een cadeaucheque kopen. De contactgegevens en de openingsuren van de Ticketbalie en het Onthaal vind je hier.
Tip: Lees dit visueel verhaal ter voorbereiding van jouw bezoek aan Vooruit.
Ingang 2 - Vooruit Café & Terras
Iets eten of drinken kan in het Vooruit Café en Terras, te bereiken via de Sint-Pietersnieuwstraat 23. De ingang bevindt zich rechts van de inkomhal. Het Terras kan je ook bereiken via de trap naast de overdekte fietsenstalling, helemaal rechts aan de voorkant. Alle info over Café en Terras vind je hier.
Tip: Lees dit visueel verhaal ter voorbereiding van jouw bezoek aan het Vooruit Café en Terras.
Ingang 3 - Vooruit Concertzaal
Voor een fuif of een concert moet je veelal in de Concertzaal zijn. Die bereik je niet via de Sint-Pietersnieuwstraat, maar via de achterkant van Vooruit ter hoogte van de Schelde. Een korte routebeschrijving vind je hier.
Tip: Lees dit visueel verhaal ter voorbereiding van jouw bezoek aan de Concertzaal.
Rondleidingen
Wie het gebouw echt van binnen en van buiten wil leren kennen, kan altijd een rondleiding met gids volgen. Check de Agenda voor alle rondleidingen op zondag of een rondleiding op maat.
Genderneutrale toiletten
We willen in Vooruit zoveel mogelijk plekken toegankelijk maken voor zoveel mogelijk mensen. Dus ook de toiletten van de Balzaal, Theaterzaal, Domzaal en het Vooruit Café: die zijn genderneutraal. Er is niet langer een strikte opdeling man / vrouw. Wel nog altijd handen wassen na gebruik.
Taal & boventiteling
Bij elke event op vooruit.be vermelden we welke taal er gesproken wordt. Alle info over taal en eventuele boventiteling vind je bij elke productie onderaan bij ‘praktisch’.
Publiekswerking
Vragen of opmerkingen over toegankelijkheid? Laat het ons weten via publiekswerking@vooruit.be. Ontdek hier hoe we jou nog beter op weg kunnen helpen in Vooruit.
NAAR DE JUISTE ZAAL






PERSONEN MET EEN BEPERKING
Reserveren met een beperking
Vermeld bij je reservatie of je een beperking hebt, of als je een gewone of elektrische rolstoel gebruikt. Geef ook aan of je in je rolstoel wil zitten tijdens de voorstelling. Zo kunnen wij de ideale begeleiding op maat voorzien. Voor de start en na afloop van een voorstelling begeleidt een Vooruit-medewerker jou naar je plaats. De contactgegevens en de openingsuren van de Ticketbalie / het Onthaal vind je hier.
Relaxed performance
Bij een aantal voorstellingen staat expliciet ‘relaxed performance’ vermeld. Met een relaxed performance heten we in Vooruit iedereen extra hartelijk welkom, in het bijzonder iedereen die zich moeilijk in de standaard theaterconventies kan vinden: mensen met leer- of bewegingsstoornissen, autisme, neurologische condities, mensen met Tourette,...
Tijdens een relaxed performance doven we het zaallicht niet volledig. Toeschouwers mogen geluid en bewegingen maken tijdens de voorstelling. Wie dat wil, kan op een spontane manier reageren op de voorstelling. Naar het toilet gaan tijdens de voorstelling? Je kan probleemloos de zaal uit. En wie niet op tijd in de zaal geraakt, kan altijd de zaal nog binnen - laatkomers zijn dus welkom.
European Disability Card
Mensen met een beperking - en hun begeleiders - kunnen met de European Disability Card gebruik maken van het reductietarief. Deze kaart is een instrument om de toegang van personen met een beperking tot cultuur, sport en vrijetijdsbesteding te vergemakkelijken. Vraag hier jouw gratis kaart aan.
Personen met een visuele beperking
Audiodescriptie & inleidende voeltoer
Vooruit voorziet waar en wanneer dat mogelijk is audiodescriptie of een inleidende voeltoer. Audiodescriptie is een techniek waarbij een theatervoorstelling toegankelijk wordt voor personen met een visuele beperking. Hoofdtelefoons geven bijkomende informatie over wat zich afspeelt op scène, en wat niet duidelijk uit dialogen overkomt. Voor de voorstelling voorzien we een korte inleiding en stellen de acteurs zichzelf voor. Zo weet je meteen welke stem bij welk personage hoort.
Als het zinvol is voor de beleving van een theatervoorstelling, organiseert Vooruit een voeltoer op de scène zelf. Je kan op dat moment het decor en de rekwisieten aanraken. Zo weet je naar wat de audiodescriptie refereert tijdens de voorstelling.
Vlotter surfen op vooruit.be met AnySurfer
AnySurfer is een nationaal project van Blindenzorg Licht en Liefde vzw (BLL), een dienstverlenende organisatie voor blinden en slechtzienden in Vlaanderen en Brussel. AnySurfer wil de digitale wereld toegankelijker maken voor personen met een beperking, zonder daarbij een vlot gebruik voor iedereen uit het oog te verliezen. Door de AnySurfer-checklist te volgen en zo het label te behalen, wordt vooruit.be toegankelijker voor iedereen.
Personen met een motorische beperking
Toegankelijkheid inkomhal & Ticketbalie
Je vindt aan de ingang van de inkomsas een drukknop, waardoor je meteen in de inkomhal komt. In de inkomhal bevindt zich ook de lift om de Balzaal en Domzaal te bereiken. In de Ticketbalie is er een verlaagd gedeelte voorzien, waardoor je als persoon met een rolstoel gemakkelijker tickets kunt bestellen of info vragen.
Toegankelijkheid zalen
Elke zaal is toegankelijk voor personen met een rolstoel, met begeleiding van een Vooruit-medewerker. Via onze liften kunnen we iedereen brengen waar hij of zij moet zijn. Wanneer we op de hoogte zijn van jouw beperking, kunnen we ook een aangepaste plaats - meestal op de eerste rij - voor jou vrijhouden. In de buurt van elke zaal is er bovendien een toilet voorzien dat aangepast is voor personen met een rolstoel.
Toegankelijkheid Vooruit Café & Terras
Als persoon in een rolstoel kan je gemakkelijker via de inkomsas - zie hierboven - en langs de centrale trappenhal naar het Vooruit Café. De toiletten van het Café zijn bereikbaar via de lift in de inkomhal. Het Terras is bereikbaar via het Café. Daar bevindt zich een naadloze passage zonder trappen, waar links een lift is die je naar het terrasniveau (+1) brengt.
Toegankelijkheid rondleiding
De rondleidingen zijn (nog) niet toegankelijk voor personen met een rolstoel. De komende maanden werken we volop aan een oplossing.