Gastcuratoren

Wat je zelf doet, doe je niet altijd beter. Naast een vast programmatieteam gaat Vooruit elk seizoen ook extra muros op zoek naar stemmen die het programma vanuit hun eigen bijzondere invalswegen kunnen informeren, uitdagen en voeden. Met in hun kielzog natuurlijk een resem artiesten die Gent -voorlopig- nog onbekend zijn. De gastcuratoren worden gevraagd om een focusprogramma op te stellen waarin één of meerdere thema’s worden uitgediept.

Seizoen 2019-2020

Eva Neklyeaeva

De Wit-Russische curator Eva Neklyaeva is voornamelijk actief in Santarcangelo di Romagna, een klein stadje tussen de zee en de heuvels van Midden-Italië. Ze werkt er als artistiek directeur van het gerenommeerde Santarcangelo, het Italiaanse festival dat hedendaagse performances presenteert en produceert. Eva onderzoekt thema’s als vrijheid en focust in haar praktijk op het onderzoeken van de relatie tussen kunst, politiek en seksualiteit.

Ze cureert van 12 t.e.m. 14 december 2019 het festival WITH PLEASURE in Vooruit.

Meer weten? Lees hier een uitgebreid interview met Eva.

Seizoen 2018-2019

Barbara Raes & Amenra

Voor AMEN & BEYOND nodigt Vooruit Barbara Raes uit van Beyond the Spoken, een werkplaats voor niet-erkend verlies. Zij zal samen met post-metal band Amenra als gastcurator een programma opzetten rond de rituelen die aan de grondslag liggen van hun werk: de dood, het maken van offers, vertrek en verlies. Deze thema’s vormen het uitgangspunt van deze opwindende reis in mei 2019.

Barbara Raes werkte als programmator en artistiek leider van Kunstencentra BUDA en Vooruit. In september 2014 nam ze afscheid van de kunstensector met de tekst: Stralend opbranden en stenen stapelen. Ze werd lid van FoAM in Brussel waar ze het programma ‘transiency’ volgde, een residentie voor ‘iemand in transformatie’. Ze nam een jaar tijd om zich te herbronnen en te heroriënteren.

In deze context volgde zij een opleiding als begeleider van afscheidsrituelen bij Green Fuse in Totnes (UK). Ze deed ook aanvullende workshops rond transitie en het vormgeven van het leven en de dood. Op die manier ontwikkelde ze zich tot een unieke verbinder tussen kunst-zorg-afscheid. Ze eindigde haar ‘transiency’ met de tekst Het verlangen te kunnen omdenken.

Sinds 2015 is ze aan de slag als onderzoeker bij het KASK, School of Arts. In januari 2016 richtte ze Beyond The Spoken op. In deze werkplaats voor niet-erkend verlies gaat ze zoveel mogelijk in op de nieuwe behoeftes van een veranderende samenleving, vanuit de overtuiging dat grote veranderingen in kleine stapjes gebeuren.

Gundega Laivina

Tijdens SMELTCRUISE, de aftrap van het Vooruitseizoen 18-19, stelt de Letse Gundega Laivina een programma 'The Third Ear' samen rond luisteren. Centraal in Gundega’s programma staat een parcours doorheen Vooruit met de installatie ‘Thirst’ door geluidskunstenaar Voldemārs Johansons en intieme performances door de Letse Kate Krolle en de Fin Hans Rosenström. Daarnaast experimenteert Kevin Trappeniers tijdens ‘Ellipsis’ met leegte en ongrijpbare fenomenen als licht en geluidsgolven. Als klap op de vuurpijl brengt befaamd Brits collectief Forced Entertainment ‘And On The Thousandth Night…’, een zes uur durende improvisatiemarathon.
 

Wij bezochten Gundega in haar thuisbasis Riga, lees hier alles over haar Vooruitprogramma.