Over ons

MISSIE

Kunstencentrum Vooruit - sinds 1 januari 2017 ook een Kunstinstelling - vormt het kloppend hart van het kunstenkwartier in Gent, met de Minard Schouwburg, de stadsbibliotheek De Krook en Capitole op een boogscheut. 350.000 bezoekers komen jaarlijks over de vloer voor theater, debat, concert, talks, performance, party, dans, literatuur en nog veel meer. Het Vooruit Café, gehuisvest in een indrukwekkend 100-jarig monument, functioneert daarbij als de ontmoetingsplaats.

“Vooruit is een centraal platform in een rijk netwerk van artiesten en organisaties uit tal van sectoren.  Geïnspireerd door een turbulente wereld en een kunstensector in beweging, met een hedendaagse blik op de toekomst, versterkt Vooruit de kruisbestuiving tussen de kunsten en de lokale en globale gemeenschap. We fungeren als een gastvrije ontmoetingsplek en een labo voor ontwikkeling, productie, presentatie, participatie en reflectie. We bouwen verder op een verleden van vernieuwing en maatschappelijk engagement."

mission statement Vooruit

Die missie steunt op zes speerpunten: support, experiment, connect, engage, reflect en celebrate.

  • Support: Vooruit ondersteunt lokale, nationale en internationale kunstenaars en artistieke, culturele, sociale en educatieve organisaties en focust met zorg op culturele diversiteit en vernieuwing. Dit doen we op en naast de podia van ons monument, maar ook ver daarbuiten.
  • Experiment: Vooruit is een labo en platform voor experiment, creatie en transitie, met extra aandacht voor diversiteit en laagdrempeligheid.
  • Connect: Vooruit verbindt artiesten, organisaties, publiek en burgers. Ons monument speelt hierin een cruciale rol. Vooruit creëert een inspirerende plek waar onze eigen werking samenkomt met die van tal van andere spelers in en buiten de stad. Vooruit is een gastvrij huis waar welkom zijn een werkwoord is.
  • Engage: Vooruit zet actief in op het wederzijds engagement tussen kunstenaars en de bredere samenleving richting een meer rechtvaardige en duurzame wereld. Ons doorgedreven gelijkekansenbeleid en zorg voor kwetsbare groepen uit zich in ons aanbod, het publiek, het team van Vooruit, de kunstenaars en de vrijwilligersploeg.
  • Reflect: Vooruit biedt vrije ruimte aan meerstemmige wereldbeelden en meningen. We investeren in kennisdeling, kennisverbreding en (zelf)reflectie.
  • Celebrate: Vooruit viert optimisme, collegialiteit en generositeit. Vooruit is een plek waar gefeest mag worden, en is een plek om trots op te zijn.

ORGANIGRAM

“Vooruit is geen model, het is een houding. De houding van een Kunstinstelling die zichzelf en het kunstenveld wil uitdagen, die zorg wil dragen voor kunstenaars, publiek, vrijwilligers en medewerkers.”

Franky Devos, algemeen coördinator Vooruit

Vooruit maakt de omslag naar een horizontale organisatiestructuur. De aansturing gebeurt door een team dat wekelijks samenkomt. Dat team bestaat uit een vaste kern van twaalf mensen, aangevuld met iedere Vooruit-werknemer die een agendapunt op tafel wil leggen. De 92 (!) collega’s organiseren zich binnen een coördinatieteam, expertiseteams, realisatieteams en toekomstteams. 

In dit samenwerkingsmodel ligt de focus, naast de functies, op rollen. Die rollen zijn wisselend, waardoor iedereen in Vooruit de lead kan nemen. We realiseren gezamenlijk plannen en doelen, maar we steunen op eigen initiatief. Zo vormen het sturen en het uitvoeren van taken één geheel, waarbij ieders expertise en vaardigheden maximaal worden ingezet. Transparante interne communicatie is cruciaal om dit werkbaar te maken.

Moeilijk leesbaar? Bekijk hier het organigram.

WIE IS WIE?

ALGEMENE COÖRDINATIE

Franky Devos - algemene coördinatie

FINANCIËN & ADMINISTRATIE

PERSONEEL

PRODUCTIE

ARTISTIEKE WERKING

COMMUNICATIE, PUBLIEKSWERKING & TICKETING

KEUKEN & BAR

  • Willie Verhoysen - coördinatie horeca
  • Klaas Ramakers - coördinatie café dag
  • Anne-Jan Brouwer - coördinatie café avond
  • Tom De Vleesschauwer - coördinatie keuken
  • Cathérine Desmet – aankoop- en voorraadbeheer horeca
  • Tim Burm - keuken
  • Bram Huys - keuken
  • Mike Vandekerckhove - keuken
  • Griet Van Herck- keuken
  • Zeli Bauwens - bar
  • Alice Cortesia - bar
  • Ine De Vos - bar
  • Julien Ghammache - bar
  • Michiel Gijselinckx - bar
  • Jasmijn Groeneveld - bar
  • Nayibe Gonzalez - bar
  • Charlotte Massez - bar
  • Matthieu Mahau - bar
  • Gaël Steenbeke - bar
  • Flávio Stols - bar
  • Sofie Strumane - bar
  • Roeland van Trigt - bar

PERMANENTIE

  • Mario Schelfaut - coördinatie permanentie
  • Anne-Jan Brouwer - avond- en nachtpermanentie
  • Sven Roef – avond- en nachtpermanentie en preventieadviseur & corona-aanspreekpunt
  • Martine Van Mieghem – avond- en nachtpermanentie

HOUSEKEEPING

  • Mario Schelfaut - coördinatie housekeeping
  • Carine Thienpont - planning housekeeping
  • Nafeesa Akram - schoonmaak
  • Marleen Cnudde - schoonmaak 
  • Jolanda Lelsz - schoonmaak
  • Mohammed Maarouf - schoonmaak
  • Tamara Vincent - schoonmaak
  • Bashir Ali Hashi - schoonmaak
  • Philippe Herreman - schoonmaak
  • Mersin Ropaj - schoonmaak
  • Evren Aydin - schoonmaak
  • Zakir Jafari - schoonmaak
  • Zuymbrie Etem - schoonmaak

INFRASTRUCTUUR & ICT

GEBOUWTECHNIEK

  • Bart De Wilde - coördinatie gebouwbeheer
  • Achim Biebouw - gebouwbeheer
  • Sven Mulkay - gebouwbeheer
  • Thomas Källström - gebouwbeheer
  • Bjorn Van Gompel - gebouwbeheer
  • Beslan Gambulatov - gebouwbeheer

PODIUMTECHNIEK

RAAD VAN BESTUUR

  • Paul Teerlinck – voorzitter
  • Sammy Bouzoumita
  • Alain Clauwaert
  • Brigitte Herremans
  • Marc Standaert
  • Barbara Van den Bossche
  • Lien Van de Velde
  • Isabelle Van Cauwenberge
  • Eva Van Hoorde
  • Astrid Vandendaele

Cookies

We maken gebruik van cookies en vergelijkbare technieken om het gebruik van de website te analyseren, om het mogelijk te maken content van derden af te beelden, zoals ook video’s, en voor verschillende andere toepassingen. Deze cookies worden ook geplaatst door derden. Door ‘akkoord’ te klikken, stemt u hiermee in. Als u niet akkoord bent, kunt u via de knop ‘Instellingen aanpassen’ uw voorkeuren opgeven. Meer informatie…

Cookies zijn nodig om de website goed te laten functioneren. Zo wordt bijvoorbeeld uw taalkeuze onthouden tijdens het surfen en het bestellen.

Maar cookies zijn ook nodig om de ervaring op de website te verrijken. Bijvoorbeeld media van derde partijen, zoals video's, gaan vaak gepaard met cookies. Ook houden we statistieken bij om de site doorlopend te verbeteren.

Als laatste worden cookies ook gebruikt om informatie rond onze marketing-activiteiten, zoals nieuwsbrieven en advertenties, zo efficiënt en persoonlijk mogelijk uit te kunnen uitvoeren.

Cookie instellingen