(c) Michiel Devijver

Vooruit restaureert

 

VOORUIT RESTAUREERT (2020-2035)

Van 2020 tot 2035 vinden in Vooruit grote restauratiewerken plaats. De werken zullen dus 15 jaar (!) duren, en verlopen in vijf fasen van telkens maximum drie jaar. Het totale kostenplaatje bedraagt bijna 16 miljoen euro. De Vlaamse overheid voorziet 10,855 miljoen euro voor de werken, Vooruit staat in voor 1,75 miljoen euro. Al die tijd blijft Kunstencentrum Vooruit open en zal de hinder voor het publiek beperkt zijn.

Eerste fase: prioritaire herstellingswerken

In deze eerste fase van de restauratiewerken gaat het om de meest prioritaire werken, verspreid over het hele gebouw van Vooruit. Zo moet de achtergevel aan de Scheldekaai worden gestut. Ook de unieke toren op de voorgevel van Vooruit is dringend aan herstelling toe.

"De aannemer stabiliseert de 40 meter hoge achterbouw, waar de Concertzaal zich bevindt. De aannemer boort funderingspalen in de grond tot 10 meter diep. Voorts wordt er onder andere betonrot aangepakt, worden verschillende daken waterdicht gemaakt en zijn vochtwerende ingrepen voorzien. Binnen in het gebouw worden binnendeuren hersteld, komt er een nieuwe vloer in de Concertzaal en wordt de trappenhal in de voorbouw gerestaureerd.” - Matthias Belpaire, coördinator Infrastructuur Kunstencentrum Vooruit

Bij de aanbestedingen en het opstellen van de plannen is er expliciet gekozen voor het gebruik van duurzame materialen, en worden extra energiebesparende ingrepen toegevoegd. Zo komt er dakisolatie en dubbel glas op plaatsen waar dat mogelijk is.

En daarna?

De eerste fase loopt tot eind 2021. Daarna volgen nog vier restauratiefases van telkens maximaal drie jaar. De volledige restauratie duurt tot 2035 . De tweede fase van de werken is gepland in 2023, en gaat vooral om restauraties aan de voorbouw. In 2026 start fase drie, met een focus op alle bijgebouwen. Fase vier is voorzien in 2029 en draait vooral om werken aan de achterbouw. De laatste fase is dan voorzien in 2032, en omvat vooral interieurrestauratie.

 

VOORUIT VERBOUWT (2012-2020)

In 2017 vatte Vooruit de laatste fase van het grote Masterplan Renovatie aan. Tijdens eerdere fases ontwierpen we naast het Café het Vooruit Terras met overdekte fietsenparking (2012-2013), maakten we de Concertzaal en inkomzone klaar voor de toekomst (2015) en kreeg de voormalige COOP-supermarkt - omgedoopt tot de Groene Coop - een nieuwe functie als werkplek voor alle ondersteunende diensten (2014-2015). Met de laatste fase, gestart in 2017, pakten we enkele belangrijke zones aan: een nieuwe inkomzone, extra studio’s voor artiesten en meer technische berging.

Een nieuwe inkomzone

Vooruit is een plaats waar meer dan 350 000 bezoekers jaarlijks binnen en buiten lopen, leveranciers wekelijks goederen af- en aanvoeren en waar gezelschappen langskomen met producties. Voor ons is het belangrijk dat iedereen zich welkom blijft voelen in Vooruit. Dat je als bezoeker zonder moeite je weg vindt. En dat onze leveranciers, gezelschappen en medewerkers op een veilige en vlotte manier kunnen werken.

Wat gebeurt er nu concreet met de inkomzone? De ruimte wordt eerst en vooral veel breder, groter én een stuk aangenamer om er te vertoeven. Er komt ook een artistieke ingreep in de ruimte. Kunstenaar Christoph Hefti maakte een ontwerp voor de vernieuwde tegelvloer. Die wordt in het voorjaar van 2019 gelegd. Ook de Ticketbalie krijgt een serieuze make-over, met de nodige zorg voor een nog betere dienstverlening. De vroegere Snoepwinkel tenslotte - het huis links van Vooruit - wordt opgenomen in die vernieuwde inkomzone. In die ruimte komen ook nieuwe studio’s voor artiesten.

Open Atelier & extra studio’s voor residenten

Vooruit heeft de voorbije jaren tal van artiesten en gezelschappen een plaats gegeven om er in alle rust te sleutelen aan nieuwe projecten. We spelen met deze verbouwingen dan ook in op een hulpkreet uit het artistieke veld: meer residentiestudio’s voor makers voorzien.

Op het gelijkvloers en de eerste verdieping bouwen we een Open Atelier en nieuwe studio’s. Zo kan Vooruit kunstenaars degelijk blijven ondersteunen. De Snoepwinkel maakt integraal deel uit van die nieuwe residentieruimtes, met een aantal nagelnieuwe studio’s als hoogtepunt. De ruimtes worden voor heel wat verschillende activiteiten op een flexibele manier ingezet: van ontwikkelings- en repetitieruimte voor artiesten tot tentoonstellingsruimte en een plek voor workshops.

Nieuwe trekkenwand

De podiumtechnische hijsinstallatie op de scène van de Theaterzaal is afgelopen zomer volledig geautomatiseerd. Het publiek merkt daar niet zo erg veel van, maar voor de technische ploeg van de artiesten en van Vooruit betekenen de nieuwe trekken een fantastische stap voorwaarts: ze zijn veel veiliger en makkelijker te besturen dan de oude. Voor wie zich afvraagt wat een trekkenwand doet, het is de machinerie die ervoor zorgt dat decor of belichting boven de scene kan gehangen worden.

Voor wie van cijfers houdt: de installatie bestaat uit 43 trekken boven de scene, 2 zijtrekken en 2 trekken boven de voorscene. Elke trek kreeg een aparte motor. Elke 25 cm is een trek voorzien. De trekken kunnen een heflast van 300 kg aan en de snelheid per trek wordt gelimiteerd op 1.2m/s. 

Meer technische bergruimte

Vooruit heeft een rijk artistiek verleden, waarin steeds meer en grotere producties zowel een plek op als naast onze podia kregen. Al die producties vereisen ook een behoorlijke technische ondersteuning. Er was dringend nood aan nieuwe opbergruimte om zorgzaam met ons materiaal om te kunnen gaan. Daarom voorzien we tijdens deze verbouwingen een aantal nieuwe technische bergruimtes die voldoen aan de veiligheidsnormen van vandaag. Zo kunnen medewerkers, leveranciers en gezelschappen nog veiliger en vlotter werken.

Duurzamer

Vooruit draagt duurzaamheid hoog in het vaandel, dat is geen geheim. Ook bij deze verbouwingen kiezen we bewust voor ecologische oplossingen die onze CO2-voetafdruk kunnen verkleinen zoals:

  • We kiezen overal voor led-verlichting.
  • Alle materialen kunnen in de toekomst gerecycleerd worden, zo vermijden we dat ze ooit op de afvalberg zouden belanden.
  • De Snoepwinkel verbouwen we tot BEN-gebouw (Bijna Energie Neutraal). De voorgevel en nieuwe gevel van de Snoepwinkel zullen fungeren als klimaatgevel. We gebruiken de zon als stookketel om de lucht op te warmen en te verdelen in de Snoepwinkel. De groengevels in die klimaatgevel zuiveren dan weer de lucht.
  • In de kelder leggen we opnieuw een regenwaterreservoir aan om de toiletten te spoelen en de groengevels van de Snoepwinkel te bevoorraden.
  • We maken het gebouw logischer van indeling: alle functies voor artiesten zullen vooraan het gebouw te vinden zijn.

Meer weten over onze verbouwplannen? We delen de laatste updates graag met jou via deze pagina, mailings of social media. Vragen of opmerkingen? Contacteer ons via verbouwen@vooruit.be of spring gewoon eens binnen.

Het Masterplan Renovatie van Vooruit is mede mogelijk gemaakt dankzij het Fonds Culturele infrastructuur van de Vlaamse Overheid en de Stad Gent en is ontworpen door Dial Architects / Geert Pauwels.

Cookies

We maken gebruik van cookies en vergelijkbare technieken om het gebruik van de website te analyseren, om het mogelijk te maken content van derden af te beelden, zoals ook video’s, en voor verschillende andere toepassingen. Deze cookies worden ook geplaatst door derden. Door ‘akkoord’ te klikken, stemt u hiermee in. Als u niet akkoord bent, kunt u via de knop ‘Instellingen aanpassen’ uw voorkeuren opgeven. Meer informatie…

Cookies zijn nodig om de website goed te laten functioneren. Zo wordt bijvoorbeeld uw taalkeuze onthouden tijdens het surfen en het bestellen.

Maar cookies zijn ook nodig om de ervaring op de website te verrijken. Bijvoorbeeld media van derde partijen, zoals video's, gaan vaak gepaard met cookies. Ook houden we statistieken bij om de site doorlopend te verbeteren.

Als laatste worden cookies ook gebruikt om informatie rond onze marketing-activiteiten, zoals nieuwsbrieven en advertenties, zo efficiënt en persoonlijk mogelijk uit te kunnen uitvoeren.

Cookie instellingen