Vooruit (c) Michiel Devijver
(c) Michiel Devijver

Een toegankelijk monument

Welkom is het eerste woord dat je leest als je Vooruit binnenkomt via de vernieuwde inkomzone. We willen dan ook een gastvrije plek in de stad zijn waar iedereen welkom is, ongeacht geslacht, leeftijd, ras, taal, vermogen, religie, filosofie, maat of sociale klasse. Maar welkom is meer dan een mooie tekst op een muur: welkom is werk en vereist actie. Van iedereen die het Vooruit-gebouw gebruikt, inclusief het publiek. En met dat woord ‘inclusief’ bedoelen we iedereen. Of zoals de Britse artiest Jessica Thom - in november 2019 nog te gast met Touretteshero - het krachtig samenvat: “een ruimte waarin iedereen zichzelf kan zijn.”

Daarom willen we in Vooruit de komende maanden, jaren inzetten op het verbeteren van toegankelijkheid, in al zijn vormen. Het gaat daarbij over communicatie, het artistieke programma, publiekswerking en noem maar op. Maar uiteraard ook het gebouw zelf, dat we fysiek toegankelijker willen maken. Een greep uit wat we van plan zijn.

Inkomzone

Tijdens de voorbije werken aan de inkomzone zijn er verschillende ingrepen gebeurd: een verlaagd gedeelte aan de Ticketbalie, een automatische deur aan de nieuwe inkomsas voor personen met een beperking (met binnen én buiten een drukknop) en - heel binnenkort - blindegeleiding. Op die manier vinden personen met een beperking vlotter hun weg in Vooruit. We onderzoeken verschillende verder pistes - een hef- of beweegbaar platform - om personen in een rolstoel op een veilige manier naar de Theaterzaal te kunnen begeleiden.

Ticketbalie (c) Michiel Devijver

Parlofonie en videofonie 

Op enkele cruciale plaatsen in het gebouw willen we in de loop van 2020 parlofonie en / of videofonie installeren. Door de installatie van een parlofoon aan de straatkant van het Terras, kunnen personen met een beperking hun aanwezigheid melden. Een medewerker van Vooruit kan dan via het Café toch toegang verlenen naar de lift en dus naar het Terras. Hetzelfde systeem wordt voorzien bij de Balzaal en Domzaal.

Terras (c) Michiel Devijver

Aangepaste signalisatie

In het volledige monument is een herziening van de signalisatie en pictogrammen noodzakelijk. De voorbije jaren waren er heel wat uitbreidingswerken en kleine aanpassingen. Omdat we ook de parlofonie versterken hebben we ook op die plaatsen nood aan gepaste signalisatie, op maat van personen met een (visuele) beperking.

Kan het beter of anders? Vertel het ons!

Welkom is werk: het is een werk van lange adem. Ondanks alles we doen - en al deden - zijn er ongetwijfeld nog verbeteringen mogelijk wat toegankelijkheid betreft. De komende jaren staat er nog heel wat op til. Zelf suggesties of ideeën? Laat het ons weten via publiekswerking@vooruit.be.

Cookies
Kunstencentrum Vooruit maakt gebruik van cookies. Omdat wij jouw privacy willen waarborgen én de gebruiksvriendelijkheid van je bezoek aan onze website willen verbeteren. Wij vinden het belangrijk dat je weet hoe en waarom wij deze gebruiken.
Meer informatie over jouw privacy & cookies