Vooruit in 2019-2020: meer dan ooit een open huis voor iedereen

Ontdek hier het volledige programma! Tickets zijn te koop vanaf 29 mei, 12:00, online en aan de ticketbalie van Vooruit. 

Herbeleef de seizoenspresentatie:

Wie Vooruit bezoekt, loopt sinds enkele weken binnen in een nieuwe inkomhal. Bezoekers zijn niet alleen letterlijk heel erg welkom bij Vooruit, ook het artistiek programma 2019-2020 trekt voluit de kaart van inclusie en toegankelijkheid. Het hele Vooruit-team, de artiesten, de honderden Gentse en internationale partners engageren zich om drempels weg te werken, voor en met het publiek. Vanavond licht Vooruit de aanpak, het programma en de plannen toe tijdens de seizoensvoorstelling 2019-2020.

Drempels weg

Vooruit is een huis dat een lang intergenerationeel verleden van ontmoeting met zich meedraagt. Feest, kunst en samenzijn zitten in het DNA van de werking, en zijn tastbaar in het gebouw. In seizoen 2019-2020 geeft Vooruit bijzondere aandacht aan mensen die niet zo gemakkelijk ons huis binnenlopen, soms omdat ze letterlijk niet voorbij de deur geraken door een fysieke beperking, soms omdat de uitnodiging gewoon niet bij hen terechtkomt. Vooruit zet hierbij de expertise van mensen met een beperking in.

"We halen artiesten, medewerkers en bestuurders binnen die de veelkleurigheid van de stad weerspiegelen. We verbreden de culturele canon. We verhogen de toegankelijkheid van onze website en ons gebouw. En: we vragen ons publiek om ons te helpen onze blinde vlekken te vinden en ons te vertellen wie en wat er ontbreekt op onze podia en in ons publiek. Want alleen zo kunnen we drempels blootleggen en wegwerken."


- Franky Devos, algemeen coördinator

Solidariteit is het codewoord

Vooruit intensiveert alvast de contacten met nieuwkomers en met organisaties die werken met mensen met een beperking. Het huis brengt artiesten en ouderen uit de buurt bij elkaar en betrekt deelnemers uit de buurt bij internationaal artistiek werk.

"Meer dan ooit staat Vooruit voor solidariteit. We willen artiesten, burgers en organisaties verbinden. We staan stil bij het nu, bij de complexiteit van de dagelijkse realiteit. Vooruit wil een platform zijn om ongelijkheid te bestrijden met voorstellingen en experimenten die inspireren en die je wanhoop of gelatenheid kunnen omzetten in engagement."

- Matthieu Goeury, artistiek coördinator

Mix van genres en formats

Voor het tweede seizoen op rij brengt Vooruit een combinatie van een regulier aanbod aan voorstellingen met elke maand een festival – negen in totaal. Op het reguliere programma staan klassiekers als Toneelhuis maar ook sensationeel nieuw werk van de wereldberoemde performer en maker Bruno Beltrão. Het toonaangevende tg Stan staat maar liefst drie keer op de planken van Vooruit en we ontvangen voor het eerst met trots o.a. Jan Martens, Eric Minh Cuong Castaing, Tiago Rodrigues, Alice Ripoll & Cia Suave en Florentina Holzinger.

De negen festivals weven dan weer een rode draad door het programma met thema’s als seksualiteit, vergrijzing, toegankelijkheid en inclusie. Ze zijn multidisciplinair, het publiek maakt er kennis met gevestigde waarden en te ontdekken talenten. Eigenzinnige voorstellingen worden aangevuld met een ruim omkaderend programma. Onder meer te verwachten: het Theaterfestival (na 15 jaar terug in Gent!), concertavonden rond films en projecties tijdens ‘Videodroom’, filosofiefestival ‘Nacht van de Vrijdenker’, muziekfestival ‘Eastern Daze’, het ‘Festival van de Gelijkheid’, ‘With Pleasure’ - een festival rond seksuele expressie gecureerd door Eva Neklyaeva, het circus- en performancefestival ‘Smells Like Circus’, het focusprogramma ‘Women and Children First: exercises in accessibility’, hiphopfestival ‘Out The Frame’ en ‘Openbare Werken’ – een verrassend parcours met werk van de stadsresidenten van Vooruit.

Daarnaast kan het publiek ook een aantal vaste series volgen, zoals het boekenprogramma Uitgelezen, de 10 x 10-reeks waar je tien jonge makers aan het werk kan zien voor telkens tien euro of verdiepende ontbijtgesprekken tijdens ‘Six Impossible Things Before Breakfast’.

Vooruit groeit

Deze mix van genres en formats werd voor het eerst volledig uitgerold in seizoen 2018-2019, en met succes, zo blijkt. In 2018 ontving Vooruit maar liefst 371.454 bezoekers, een stijging van 20% ten opzichte van het jaar voordien. Intussen zijn er ook gevoelig meer artiesten in Vooruit achter de schermen aan het werk, dankzij de uitbreiding van het aantal studio’s en residentieruimtes waar ze in alle rust kunnen creëren.

Het totale programma 2019-2020 bestaat uit meer dan 750 activiteiten. Ter vergelijking: in 2018 ging het ondermeer om 273 podiumvoorstellingen, 108 concerten, 136 lezingen, actualiteitsdebatten of activiteiten binnen het Stadsatelier, 65 literaire events en boekpresentaties, 49 rondleidingen en 117 verhuuractiviteiten waaronder heel wat nightlife party’s.