www.vooruit.be

In/Uit De Kast

 

© Michiel Devijver

IN/UIT DE KAST

ism ONBETAALBAAR

Tijdens BLAUWDRUK bouwde het collectief ONBETAALBAAR - met wie we al eerder samenwerkten aan Green Bastards - in het Vooruit Café een kast. Niet zomaar een kast natuurlijk: IN/UIT DE KAST wordt de meest zichtbare verzamelplaats van het STADSATELIER. Naast talloze romans, poëzie en non-fictie, vind je in deze constructie inspirerende boeken die vrij te raadplegen zijn.

De meest uiteenlopende thema’s komen aan bod: stadsontwikkeling, groene ruimtes, precair wonen, een nieuwe economie, de toekomst van de psychiatrie,... Daarnaast zal er evengoed werk van STADSRESIDENTEN, STADSTEKENAARS en ander interessant materiaal te zien zijn.

Maar IN/UIT DE KAST is geen eenrichtingsverkeer. Heb je zelf iets liggen dat je passend vindt? Breng het mee naar Vooruit en plaats het in de kast.

 

++++

Nina Vandeweghe - Blok 202

Generaal-Jaqueslaan 202, 1050 Elsene

Nina Vandeweghe, illustrator en stadstekenaar, woont in blok 202, een oud gebouw van de voormalige rijkswacht. Nu nog steeds wonen er een aantal gepensioneerde rijkswachters, maar de andere appartementen worden tijdelijk en goedkoop verhuurd om leegstand tegen te gaan.

In blok 202 vind je een allegaartje aan mensen, elk met een eigen specifiek verhaal. Nina gaat op zoek naar die verhalen en zet deze om in tekeningen, foto’s en tekst. Ze gaat na hoe de bewoners hier terecht zijn gekomen, wat hun dromen zijn en hoe ze het leven in blok 202 ervaren. Hun getekende verhalen worden uiteindelijk gebundeld in een boek. Tot dan kan je het project volgen via de tekeningen in de lichtbak van In/Uit De Kast.

ninavandeweghe.tumblr.com

 

++++

Ephameron - 30 x 2 postkaarten

Vrije bijdrage: een sociaal experiment naar de waarde van kunst

In onze wegwerpmaatschappij wordt veel uitgedeeld, maar wat gratis was wordt ook weer snel weggegooid. Hoeveel betaalt een bezoeker voor een postkaart die je ook zomaar mee zou kunnen nemen? Het werk van stadstekenaar Ephameron verslaat een gevoelige kant van de wereld en documenteert de intieme en onopvallende drama's die samen een leven vormen.

www.ephameron.com

 

++++

Maria Lucia Cruz Correia - Urban Action Clinic

Kunst, wetenschap en activisme

Met haar Urban Action Clinic bouwt Maria Lucia Cruz Correia - een van de stadsresidenten van Vooruit - een laboratorium op het kruispunt van wetenschap, kunst en activisme. Ze wil de aandacht vestigen op de vervuiling in de stad en de impact daarvan op de samenleving en het menselijk lichaam. Maria Lucia wil op die manier lokale burgers een actief engagement laten opnemen.

In haar werk focust Maria Lucia Cruz Correia op langetermijns-onderzoeksprojecten, meestal in samenwerking met wetenschappers, advocaten en activisten. Zo ontstaan tijdelijke labo’s, publieke interventies, experimentele debatten en participatieve performances. Vervuiling in urbane landschappen vormt de kern van haar werk

www.mluciacruzcorreia.com

 

++++

Ruth De Jaeger - Kinderlaarsjes / Fiskarnas värld

Dat in-de-plassen-springen-gevoel

Ruth De Jaeger - een van de nieuwe stadstekenaars van Vooruit - put voor haar werk uit een resem inspirerende objecten. In de kast toont ze een paar van die voorwerpen, zoals deze oranje kinderlaarsjes van Ilse Jacobsen (Hornbaek / Denemarken). Ruth vond ze in de lokale kringloopwinkel. ‘Fiskarnas värld’ (Franco De Cari / 1977 / PA Norstedt & Sôners förlag Stockholm) is dan weer een boekje over vissen dat Ruth ontdekte in een piepklein boekenwinkeltje in het Zweedse dorpje Jokkmokk. Beide hebbedingen staan altijd boven haar werktafel en geven haar inspiratie, zin in avontuur en een instant in-de-plassen-springen-gevoel.

Ruth De Jaeger tekent, schildert en maakt verhalen waarbij ze zich laat inspireren door de natuur rondom zich. Ze heeft een passie voor Scandinavische landen en hun fauna en flora: ze neemt je graag mee in die dromerige wereld. Ruth studeerde recent af als illustrator in School of Arts in Gent en is klaar om met haar tekeningen de wijde wereld in te stappen. 

www.ruthdejaeger.be

 

++++

Rona Kennedy, Fabián Espinosa-Diaz & Helena Elshout - Migrating Dialogues

Luister naar intieme podcasts over migratie

Migratie is een complex fenomeen, van alle tijden en plaatsen. Het is een begrip dat elk van ons met elkaar verbindt. Want door onze eigen twijfels, kwetsbaarheden en mislukkingen in de ogen te kijken, zoeken we een dialoog met andere mensen en hun verhalen.

Rona Kennedy is geboren in Swaziland, heeft Britse roots maar woont al 16 jaar in België. Ze creëert theaterperformances en installaties. In ‘Migrating Dialogues’ toont ze haar eigen migratiegeschiedenis, aan de hand van een podcast waarin ze vrienden en familie interviewt.

migratingdialogues.org - ronakennedy.com

 

++++

Martha Verschaffel - Quote

Een muur van citaten

Stadstekenaar Martha Verschaffel komt graag en vaak naar Vooruit. Of het nu iets drinken in het Vooruit Café of een voorstelling of concert meepikken is: van elk bezoek houdt Martha een citaat bij dat ze beeldend verwerkt in de kast. En na elk bezoek wordt er iets toegevoegd, met als startpunt zaterdag 18 maart. 

Martha Verschaffel woont en werkt in Gent. Ze tekent en maakt verhalen, waarbij de beelden het verhaal eerder suggereren dan verduidelijken. Haar donkere en bevreemdende potloodtekeningen vertrekken vanuit dromen, nachtmerries of obsessies. Debuutalbum 'Lily' verscheen in 2015 bij Bries. Daarnaast publiceert ze in eigen zines en (illustratie)magazines. 

www.marthaverschaffel.com

 

++++

Michiel Vandevelde - The Political Party

Een tweede versie van de visie

Zijn we echt aan het einde van de geschiedenis beland? Of moeten er nog veel verhalen geschreven worden? Doorheen de geschiedenis én tot op de dag van vandaag zijn mensen op zoek naar alternatieve manieren om te leven. Men probeert systemen te ontwikkelen die buiten dat ene hegemonische systeem kan werken. Met ‘The Political Party’ wil Michiel Vandevelde deze concepten onderzoeken en zo een nieuwe ideologie ontwikkelen. Neem alvast jouw exemplaar van deze publicatie mee uit de kast.

Ex-stadsresident Michiel Vandevelde studeerde dans en choreografie bij P.A.R.T.S., Brussel. Hij is actief als choreograaf (Kaaitheater), curator (Bâtard, Extra City Kunsthal) schrijver en uitgever (Etcetera, Disagree.magazine). 

beeld (c) Ward Heirweghwww.michielvandevelde.be - www.thepoliticalparty.eu

 

++++

Shamisa Debroey - Meisjes

Meisjes op weg naar het vrouw-zijn

 

Opgroeien gaat met horten en stoten. Maar vaak doe je dat niet alleen, maar met je vrienden. Het verhaal met werktitel 'Meisjes' is een onderzoek naar meisjes op hun weg naar het vrouw-zijn, naar het zichzelf-zijn en het niet verloren-zijn.

 

Ergens tussen illustratie en strip - en tussen kleurrijk en eenvoudig - bevindt zich het werk van striptekenares Shamisa Debroey. Haar eerste graphic novel ‘Verdwaald’ werd uitgegeven door Oog&Blik/De Bezige Bij. Momenteel werkt ze aan haar volgende boek, ‘Meisjes’. Shamisa werkt daarnaast ook als freelance illustratrice. 

http://shamisadebroey.tumblr.com

 

++++

Peter Aers - De soldaat die doodt

'Crime and Punishment' in beeld

‘De soldaat die doodt’ is één van de persona die geïnspireerd is op de casus uit 'Crime and Punishment’. We gaan in gesprek met 12 verschillende personages om een oordeel te vormen over een casus. Wat een evident antwoord lijkt te worden, blijkt een kluwen van waarden en moeilijke beslissingen.

Met de gespreksperformance ‘Crime and Punishment waagde Vooruit-stadsresident Peter Aers zich aan een nieuw hoofdstuk in de reeks 'Everything Depends on How a Thing is Thought’.  

ontwerp: Melissa Mabesoone & Dries Warlop - beeld © Melissa Mabesoone

 

++++

Charlotte Peys - Stadshandleiding

Hoe te leven in de stad

Als stadstekenaar wil Charlotte Peys een geïllustreerde handleiding ontwikkelen bij (het leven in) de stad. Ze doet een poging de vanzelfsprekendheid van die stad te doorprikken. Aan de hand van interactieve, pseudo wetenschappelijke experimenten waarvan Charlotte in beeld (en woord) een verslag brengt, wil ze de stadsbewoner uitnodigen om anders naar de stad te kijken.

Charlotte Peys studeerde illustratie in Gent en cultuur- en maatschappijwetenschappen in Maastricht en Leuven. Haar illustraties zijn gebaseerd op observatie en onderzoek en hebben een documentair karakter. Charlotte tekent vanuit de drang om grip te krijgen op de dingen. Haar werk gaat over de relatie van mensen met de wereld rondom hen. 

http://charlottepeys.be/