Vooruit Verbouwt

In 2017 vatte Vooruit de laatste fase van het grote Masterplan Renovatie aan. Momenteel bouwen we volop aan een nieuwe inkomzone, extra studio’s voor artiesten en er komt meer technische berging. Zo zorgen we ervoor dat Vooruit een plek blijft waar we bezoekers en artiesten op de beste manier kunnen ontvangen, nu én later.

 

Als bezoeker zal je het komende seizoen opmerken dat er in en rond Vooruit veel beweegt. Dat betekent af en toe een omweg maken om in de juiste zaal te komen. Sommige producties zal je zelfs op een andere locatie kunnen bewonderen. Maar geen paniek, we voorzien waar nodig heldere signalisatie en houden je op tijd en stond op de hoogte. Door de verbouwingen verhuisde onze ticketbalie tijdelijk aan de balie naast het onthaal. Deze tijdelijke stek kan je bereiken via de gang die naar de Theaterzaal leidt. Ter plaatse voorzien we duidelijke signalisatie.

Vooruit in een nieuw jasje

Tijdens eerdere fases ontwierpen we naast het Café het Vooruit Terras met overdekte fietsenparking (2012-2013), maakten we de Concertzaal en inkomzone klaar voor de toekomst (2015) en kreeg de voormalige COOP-supermarkt - omgedoopt tot de Groene Coop - een nieuwe functie als werkplek voor alle ondersteunende diensten (2014-2015). De laatste fase, gestart in 2017, zal ook voor jou niet ongezien voorbijgaan. We pakken enkele belangrijke zones aan.

Een nieuwe inkomzone

Vooruit is een plaats waar meer dan 350 000 bezoekers jaarlijks binnen en buiten lopen, leveranciers wekelijks goederen af- en aanvoeren en waar gezelschappen langskomen met producties. Voor ons is het belangrijk dat iedereen zich welkom blijft voelen in Vooruit. Dat je als bezoeker zonder moeite je weg vindt. En dat onze leveranciers, gezelschappen en medewerkers op een veilige en vlotte manier kunnen werken.

 

Wat gebeurt er nu concreet met de inkomzone? De ruimte wordt eerst en vooral veel breder, groter én een stuk aangenamer om er te vertoeven. Ook de Ticketbalie krijgt een serieuze make-over, met de nodige zorg voor een nog betere dienstverlening. De vroegere Snoepwinkel tenslotte - het huis links van Vooruit - wordt opgenomen in die vernieuwde inkomzone. In die ruimte komen ook nieuwe studio’s voor artiesten.

Extra studio’s voor residenten

Vooruit heeft de voorbije jaren tal van artiesten en gezelschappen een plaats gegeven om er in alle rust te sleutelen aan nieuwe projecten. We spelen met deze verbouwingen dan ook in op een hulpkreet uit het artistieke veld: meer residentiestudio’s voor makers voorzien.

 

Op het gelijkvloers en de eerste verdieping bouwen we nieuwe studio’s. Zo kan Vooruit kunstenaars degelijk blijven ondersteunen. De Snoepwinkel maakt integraal deel uit van die nieuwe residentieruimtes, met een aantal nagelnieuwe studio’s als hoogtepunt. In de Snoepwinkel integreren we ook extra groenruimte - zie verder. De studio’s worden voor heel wat verschillende activiteiten op een flexibele manier ingezet: van ontwikkelings- en repetitieruimte voor artiesten tot tentoonstellingsruimte en een plek voor workshops.

Meer technische bergruimte

Vooruit heeft een rijk artistiek verleden, waarin steeds meer en grotere producties zowel een plek op als naast onze podia kregen. Al die producties vereisen ook een behoorlijke technische ondersteuning. Er was dringend nood aan nieuwe opbergruimte om zorgzaam met ons materiaal om te kunnen gaan. Daarom voorzien we tijdens deze verbouwingen een aantal nieuwe technische bergruimtes die voldoen aan de veiligheidsnormen van vandaag. Zo kunnen medewerkers, leveranciers en gezelschappen nog veiliger en vlotter werken.

Duurzamer

Vooruit draagt duurzaamheid hoog in het vaandel, dat is geen geheim. Ook bij deze verbouwingen kiezen we bewust voor ecologische oplossingen die onze CO2-voetafdruk kunnen verkleinen zoals:

  • We kiezen overal voor led-verlichting.
  • Alle materialen kunnen in de toekomst gerecycleerd worden, zo vermijden we dat ze ooit op de afvalberg zouden belanden.
  • De Snoepwinkel verbouwen we tot BEN-gebouw (Bijna Energie Neutraal). De voorgevel en nieuwe gevel van de Snoepwinkel zullen fungeren als klimaatgevel. We gebruiken de zon als stookketel om de lucht op te warmen en te verdelen in de Snoepwinkel. De groengevels in die klimaatgevel zuiveren dan weer de lucht.
  • In de kelder leggen we opnieuw een regenwaterreservoir aan om de toiletten te spoelen en de groengevels van de Snoepwinkel te bevoorraden.
  • We maken het gebouw logischer van indeling: alle functies voor artiesten zullen vooraan het gebouw te vinden zijn.

 

Meer weten over onze verbouwplannen? We delen de laatste updates graag met jou via deze pagina, mailings of social media. Vragen of opmerkingen? Contacteer ons via verbouwen@vooruit.be of spring gewoon eens binnen.

 

Het Masterplan Renovatie van Vooruit is mede mogelijk gemaakt dankzij het Fonds Culturele infrastructuur van de Vlaamse Overheid en de Stad Gent en is ontworpen door Dial Architects / Geert Pauwels.