Berlin

True Copy
3 apr
-
5 apr
Data & tickets

Een briljant vormgegeven leugen

In 2014 stond BERLIN in Vooruit met ‘Perhaps all the dragons’, waarin op 30 schermen 30 mensen hun levensverhaal vertelden. Een van hen was Geert Jan Jansen. Zijn leven bleek zo fascinerend dat BERLIN besloot om er een nieuwe voorstelling aan te wijden.

 

In True Copy laat BERLIN in haar kenmerkende stijl verschillende werelden en realiteiten op het podium samenvloeien. Samen met haar hoofdpersonage legt ze de vinger op enkele pijnpunten binnen de kunstwereld, maar toont ze ook het universele verhaal van één man die zich staande tracht te houden binnen een web van leugens. Of zijn het variaties op de waarheid?

 

'De enige die nooit erkenning krijgt is de vervalser. Tenzij hij ontmaskerd wordt.’ Geert Jan Jansen in Perhaps All The Dragons

 

Op 6 mei 1994 vallen de gendarmes binnen op het Franse landgoed van Geert Jan Jansen. Ze stoten er op meer dan 1600 werken van grootmeesters als Picasso, Dalí, Appel, Matisse en Hockney. Opmerkelijk detail: het merendeel ervan blijkt geschilderd door een Nederlander. Geert Jan weet gedurende meer dan twintig jaar de kunstwereld op te lichten. Hij doet dit zo overtuigend dat Picasso en Appel nietsvermoedend echtheidscertificaten uitschrijven bij werk dat hij maakt. ‘Ik ben geen oplichter, ik ben een verlichter,’ zegt hij er zelf over. ‘Ik denk dat ik hen best wat werk uit handen heb genomen.’

 

Vandaag hangen er in musea wereldwijd nog steeds vier werken waarvan niemand vermoedt dat ze eigenlijk van Geert Jan komen. Een spellingsfout in een certificaat dat hij uitschrijft bij een werk “in de stijl van” Chagall doet hem uiteindelijk de das om.

 

‘Ga kijken, want met zijn documentair videotheater weet BERLIN telkens weer de meest onwaarschijnlijke verhalen naar boven te spitten.’
Filip Tielens in De Standaard (Cultuurgids 8 september 2018)

 

Na BERLINs Perhaps All The Dragons…, waarin Geert Jan reeds opduikt als een van de dertig verhalenvertellers, staat hij in True Copy nu centraal. In de schaduw van de grote meesters, schaaft hij doorheen de jaren aan zijn ambacht. Geert Jans werk en leven is een evenwichtsoefening op de slappe koord tussen fictie en realiteit.

 

BERLIN toont in True Copy het interne radarwerk van een complexe man, als handleiding om – onder andere – de hypocrisie binnen de kunstwereld bloot te leggen. Welke waarde heeft de waarheid nog? En is het soms niet verfrissender om mee te kunnen gaan in een briljant vormgegeven leugen?

 

BERLIN won de Vlaamse Cultuurprijs voor Podiumkunsten 2015. De jury loofde het gezelschap voor hun “unieke interdisciplinaire artistieke aanpak”. Cultuurminister Sven Gatz zei: “Als geen ander slaagt Berlin erin het publiek een bijzonder moment te laten beleven. Hun documentaire-aanpak levert een uniek soort theater op.”

 

 

(c) Koen Broos
(c) Koen Broos
(c) Koen Broos
(c) Koen Broos
(c) Koen Broos
(c) Koen Broos
(c) Koen Broos
(c) Koen Broos

Credits

€18 / 16 / 14 / 8
Nederlands gesproken / in Dutch


CONCEPT & REGIE: BERLIN [Bart Baele & Yves Degryse]
MET: Geert Jan Jansen
ASSISTENT GEERT JAN: Luk Sponselee
CAMERA: Bart Baele & Geert De Vleesschauwer
MONTAGE: BERLIN & Geert De Vleesschauwer
SCENOGRAFIE: BERLIN, Manu Siebens & Ina Peeters
COMPOSITIE MUZIEK: Peter Van Laerhoven
PIANO: Govaart Haché
CELLO: Katelijn Van Kerckhoven
TECHNISCHE COÖRDINATIE: Manu Siebens
TECHNISCHE ASSISTENTIE: Barbara De Wit & Rex Tee
GELUIDSOPNAMES: Bas De Caluwé & Maarten Moesen
PRODUCTIELEIDING: Celeste Driesen & Jessica Ridderhof
PRODUCTIE: BERLIN
ZAKELIJKE LEIDING: Kurt Lannoye
ADMINISTRATIE: Jane Seynaeve
SPREIDING: Eveline Martens
COMMUNICATIE: Sam Loncke
COPRODUCTIE: Het Zuidelijk Toneel [Tilburg, NL], Brighton Festival [VK], le CENTQUATRE
[Parijs, FR], C-TAKT [Limburg, BE], deSingel [Antwerpen, BE], Theaterfestival Boulevard [Den Bosch, NL], PACT Zollverein [Essen, DE]
MET DE STEUN VAN: de Vlaamse Overheid, de Tax Shelter Maatregel van de Belgische Federale Overheid, Podiumfonds
MET DANK AAN: Diana Boro, Geert Jan Jansen voor zijn medewerking aan voorbereidingen,
repetities en voorstellingreeks

BERLIN is creative associate bij deSingel (Antwerpen, BE) en artiste associé bij le CENTQUATRE (Parijs, FR)