Berlin

True Copy
3 apr
-
5 apr
Data & tickets

 Een briljant vormgegeven leugen

 In 2014 stond BERLIN in Vooruit met ‘Perhaps all the dragons’, waarin op 30 schermen 30 mensen hun levensverhaal vertelden. Een van hen was Geert Jan Jansen. Zijn leven bleek zo fascinerend dat BERLIN besloot om er een nieuwe voorstelling aan te wijden.
 

In 1994 ontdekken Franse gendarmes op het landgoed van Geert Jan Jansen meer dan 1600 werken van grootmeesters als Picasso, Dalí, Appel, Matisse en Hockney. Na onderzoek blijken de schilderijen vervalsingen van Jansens eigen hand. Hij was zo bekwaam in zijn ambacht dat hij meer dan twintig jaar probleemloos de hele kunstwereld voor de gek kon houden. Nu nog steeds hangen er in musea wereldwijd vier werken die eigenlijk uit de koker van Geert Jan komen.

Zijn hele leven balanceerde Geert Jan tussen leugen en waarheid. Hoeveel hypocrisie heerst er binnen de kunstwereld? Welke waarde heeft waarheid nog? En is het soms niet verfrissender om mee te kunnen gaan in een briljant vormgegeven leugen?
 

BERLIN won de Vlaamse Cultuurprijs voor Podiumkunsten 2015. De jury loofde het gezelschap voor hun “unieke interdisciplinaire artistieke aanpak”. Cultuurminister Sven Gatz zei: “Als geen ander slaagt Berlin erin het publiek een bijzonder moment te laten beleven. Hun documentaire-aanpak levert een uniek soort theater op.”

Credits


€18 / 16 / 14 / 8
Nederlands gesproken / in Dutch


concept: BERLIN - creatie/creation: Bart Baele & Yves Degryse - coproductie/co-production:
deSingel, le CENTQUATRE & Brighton Festival - met steun van/with support of: de Vlaamse Gemeenschap, Belgische Tax Shelter & het Podiumfonds