SAME SAME BUT DIFFERENT

Roland Gunst

Flandria
28 feb
-
2 mrt
Data & tickets

 Een Afropees koninkrijk in Vlaanderen

 Voor de Vlaams-Congolese kunstenaar Roland Gunst is de Vlaamse leeuw dubbelzinnig. Enerzijds boezemt de klauwende leeuw hem angst in als symbool van een veronderstelde zuivere Vlaamse identiteit die vreemdheid afwijst. Anderzijds woekert in hem een hartstochtelijk verlangen naar de komst van een Leeuw van Vlaanderen die zijn volk zal verlossen. Een leeuw die - zoals de Vlaamse vlag al doet vermoeden - zwart is.


In de muzikale performance ‘Flandria’, tussen historie en mythologie, is het eindelijk zover: de zwarte leeuw, Koning Lion I van Vlaanderen, verschijnt. Niet om Vlaanderen van de Fransen te verlossen, maar om het integratievraagstuk waarmee onze samenleving worstelt voor eens en altijd op te lossen. Lion I gooit zichzelf in de strijd tegen het afschuwwekkende monster van de assimilatie, dat ieder anders zijn met huid en haar verslindt.


In een mystiek ritueel met jonkvrouw Flandria - sopraan Emma Posman - en met operamuziek van het gerenommeerde Kugoni Trio orkest, reflecteert Gunst over de Vlaamse identiteit en verbeeldt hij een Afropees koninkrijk waarin onzuiverheid en interculturaliteit worden gevierd.

Credits

concept, regie, tekst en spel John K Cobra / Roland Gunst muzikale compositie Benjamien Lycke libretto Mien Bogaert dramaturgie Matthias Velle scenografie Kachiri Faes kostuumontwerp Thomas van Dyck sopraan Emma Posman muzikale uitvoering Kugoni Trio viool Nicolas Dupont piano Bert Koch saxofoon Kurt Bertels productie John K Cobra Institute of Videoartfacts, LOD muziektheater coproductie NTGent, kunstencentrum Vooruit, Victoria Deluxe, BOZAR in samenwerking met De Grote Post met dank aan WIPCOOP / Mestizo Arts Platform met de steun van De Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale Overheid

 

Opgelet: deze voorstelling speelt in LOD studio (Bijlokekaai 3 - Gent).