Serge Aimé Coulibaly / Faso Danse Théâtre / Rokia Traoré

Kirina
8 nov
-
9 nov
Data & tickets

Een vreugdevolle mars richting toekomst

 

Kirina is een onooglijk plaatsje in Guinee. Daar vond de laatste veldslag plaats die heeft geleid tot het ontstaan van het Mandinka-rijk in West-Afrika. Je kan de betekenis van Kirina nog het best vergelijken met wat Waterloo voor Europeanen betekent. Serge Aimé Coulibaly - vorig jaar nog te zien in Vooruit met het door Fela Kuti geïnspireerde ‘Kalakuta Republik’ - ging voor zijn nieuwe dansperformance aan de slag met de symboliek van die plaats.

 

Volgens Coulibaly is dans een vorm van marcheren, een tocht naar een nieuwe realiteit en hoop. In ‘Kirina’ toont hij mensen op weg naar een betere toekomst. Coulibaly maakt van hun mars een choreografische compositie van zowel de meest tragische als de meest vreugdevolle momenten, van dapperheid en trots, van opoffering, confrontatie en overwinning.

 

Coulibaly inspireerde zich voor de show op Griekse tragedies en klassiekers zoals ‘Macbeth’ en ‘The Rite of Spring’. Hij vroeg Felwine Sarr, een van de meest relevante Afrikaanse onderzoekers en schrijvers van het moment, om het libretto te schrijven. De bekroonde Malinese zangeres Rokia Traoré zorgt voor de muziek.

Credits

€24 / 22 / 20 / 8

Concept & choreografie/choreography: Serge Aimé Coulibaly - muziekregie/musical direction: Rokia Traoré - libretto: Felwine Sarr - dancers: Sayouba Sigué, Adonis Nebié, Ahmed Soura, Marion Alzieu, Antonia Nawelle, Ida Faho, Jean-Robert Koudogbo, Daisy Ransom Phillips & Issa Sanou - yricist: Ali Ouédraogo (Doueslik) - production: les ballets C de la B, Laure Louvat & ASBL Faso Danse Théâtre -co-production: Festival de Marseille, Théâtre National de la Fédération Wallonie-Brussels, De Grote Post, RomaEuropa, Vooruit & P&V 

 

  

 

taal: geen probleem