Uitgelezen
© Michiel Devijver

Uitgelezen januari

Jos Geysels / Anna Luyten / Fien Sabbe / Charlotte De Bruyne / Pascale Platel / Lieven & Froze Tavernier
di. 18.01.2022 20:00 - 22:00
di 18.01.'22
20:00 - 22:00
  • di 18.01.'22
    20:00 - 22:00
    THEATERZAAL
    Geweest

Uitgelezen gaat helemaal Gents in de eerste editie van 2022. Speciale gasten zijn geboren Gentenaren Charlotte De Bruyne en Pascale Platel.

Charlotte De Bruyne begon ooit met ateliers jeugdtheater in de Kopergietery; dit jaar begon ze met de opnames van 'Het smelt' naar de bestseller van Lize Spit, waarin ze de hoofdrol speelt. Daartussen zit een waslijst vertolkingen: van theatervoorstellingen (met Ontroerend Goed) tot films (Little Black Spider, Flying Home) tot TV-series (De twaalf, Grond, Vriendinnen). Schrijfster-theatermaker Pascale Platel gebruikt 1 rode draad doorheen haar creaties: het genot om te vertellen. Ze is te bekijken, te lezen en te horen in jeugdtheater, danstheaterperformances met broer Alain en Les Ballets C de la B en one-woman shows als Petites Pensées de Pascale. 

Voor een streepje muziek kan je deze keer rekenen op Lieven & Froze Tavernier, zowel solo als in samenspel. Vader Lieven is de ware auteur van de evergreens 'De eerste sneeuw' en 'De fanfare van honger en dorst'. Zoon Frits alias Froze begon bij het Gentse hip hop collectief 'Rauw en Onbesproken'. Zoals StuBru het zegt: “Het Nederlands klonk nog nooit zo goed als wanneer Froze rapt met die heerlijk rasperige Gentse r”.

Tenslotte zetten we onlangs overleden dichter, essayist, toneelauteur en columnist Bernard Dewulf, verhalenbundel Tlieverdje (Lieven Tavernier) en de gedichten van Richard Minne in de kijker.

Boeken op tafel

Stefan Hertmans - ‘De opgang’

In de zomer van 1979 trok een huis in het Gentse Patershol de aandacht van Stefan Hertmans. Hij kocht het pand in een opwelling omdat het hem terug deed denken aan zijn kindertijd. Verbijsterd ontdekte hij dat de vroegere bewoner een SS’ er was. Pas nadat Hertmans het huis 20 jaar later had verkocht, ging hij op zoek naar wat er zich tijdens de oorlog had afgespeeld. Langzaam komt Willem Verhulst in beeld, de man die hij wil leren begrijpen. Hertmans spreekt met nabestaanden, raadpleegt archieven, vindt intieme documenten. In ‘De opgang’ komen zijn verbeelding en pen opnieuw op briljante wijze in beweging.

“‘De opgang’ is een van Stefan Hertmans’ beste romans – een donker, zorgwekkend en beheerst boek, waarin lijden, geweld en dreiging zodanig worden beschreven dat de actuele werkelijkheid er als een virus besmet mee blijkt te zijn.” - De Standaard

Virginie Loveling - ‘Een revolverschot’

De heldinnen van het verhaal zijn twee notarisdochters: de blonde struise Georgine en de elf jaar oudere Marie Santander. Het Spaanse bloed openbaart zich alleen in Marie, wat haar tot een ‘lelijke’ vrouw maakt: klein en donker. Behalve dit overgeërfde, vurige bloed, wordt ook haar gebrekkige opvoeding Marie fataal. Haar opgekropte frustratie over een uitblijvend huwelijk en de jaloezie op haar potige, jonge zus lopen uit de hand als ze allebei dezelfde man willen. De onhandigheid en het egoïsme van deze jonge weduwnaar leiden ertoe dat de hartstocht onbeheersbaar wordt, en dat er doden vallen.

“Hij leerde zijn volk lezen. Zij leerde haar volk denken.”

Tülin Erkan - ‘Honingeter’

Sibel wacht in de luchthaven van Istanboel. Elke dag opnieuw mist ze haar vlucht naar Brussel. Een zieke piloot, een zonderlinge veiligheidsagent en een drugshond vergezellen haar tijdens haar dwaaltocht. Binnen de muren van de luchthaven zoeken ze naar manieren om de zwarte gaten in hun geheugen op te vullen terwijl buiten een sneeuwstorm woedt. De debuutroman ‘Honingeter’ roept een verstilde sfeer op waarin moedertaal en vaderland elkaar overlappen tot het botst. Turkse folklore en klassieke mythologie versmelten tot een bevreemdend, surrealistisch kluwen.

“De Vlaams-Turkse Tülin Erkan beschrijft fijngevoelig de gespletenheid tussen België en Turkije.” - De Standaard

 

Opgelet, voor dit evenement heb je een Covid Safe Ticket nodig. Meer weten? Check onze corona-pagina voor de laatste updates.

Onderdeel van:
Uitgelezen

PRAKTISCH

di 18.01 - 20:00 De Vooruit Theaterzaal
TALK / fictie
€10 / 8
Nederlands gesproken
120 min.

Dit is een relaxed performance. Dit betekent dat je de zaal vrij in en uit kan gaan, het zaallicht nooit volledig gedoofd wordt en het maken van spontane geluiden of bewegingen geen probleem is. Lees hier meer over wat je kan verwachten van een relaxed performance.

Bij deze voorstelling zijn geen abrupte licht-of geluid overgangen. 

Ben je graag goed voorbereid op je bezoek aan Uitgelezen in Voo?uit? Lees dan dit visueel verhaal.

Credits

in samenwerking met: Boekhandel Walry en Poëziecentrum

        logo poeziecentrum