Ahmed Fakroun
Ahmed Fakroun

Ahmed Fakroun

support: Art Feynman + Afterparty
wo. 07.11.2018 20:00 - 23:00
wo 07.11.'18
20:00 - 23:00
  • wo 07.11.'18
    20:00 - 23:00
    BALZAAL

Arabische raï en disco legende maakt zijn rentree

De in de jaren 80 uitgebrachte platen ‘Mots D’Amour’ en ‘Ahmed Fakroun’, van de gelijknamige Libische zanger, liggen sinds kort als reissues opnieuw in de betere platenzaken. Onze buren van Music Mania labelden deze terecht als een van de beste reissues van het jaar. Het zijn dan ook pareltjes vol unieke retro-futuristische popmuziek die traditionele Arabische melodieën combineert met Europese synthpop en art rock. Fakroun mag ondere andere David Byrne tot zijn fanbase rekenen.

In de Maghreb is Fakroun een regelrechte superster. Geboren in 1953 in Benghazi en van kinds af aan door muziek geobsedeerd. Hij leerde op eigen houtje saz, gitaar, bas, drum en keyboard spelen. Midden jaren 70 scoorde hij met 'Awedny' en 'Noyoum Al Layl' mega hits in de Arabische wereld en werd hij geroemd als een van dé vernieuwers van de Arabische muziek. Na de Amerikaanse bombardementen op Libië in 1986 en de daarop volgende internationale sancties, spendeerde Fakroun meer en meer tijd in Parijs. Daar schreef hij 'Soleil Soleil' dat uitkwam op het Franse Bain Douche label. Het nummer schopte het uiteindelijk tot diep in de Europese hitlijsten. 

Presale ends at 17h! Still some tickets available at the doors.

Fakroun verliet in de jaren 90 het internationale toneel, maar de voorbije tien jaar begonnen carte diggers en DJ's zijn baanbrekende muziek te herontdekken. Dat prikkelde Fakroun en hij koos ervoor om zijn twee meest toonaangevende platen opnieuw uit te brengen en terug de baan op te gaan. Op het fantastische Le Guess Who festival zette hij vorig jaar de zaal in lichterlaaie met zijn piepjonge band en hits als ‘Gelty’ en ‘Love Words’. In Vooruit speelt hij zijn enige Belgische show, niet te missen dus!

'Fakroun's clear mastery of applying the flourishes of Western disco and pop to the traditional rai folk music of the Arabic region is apparent here on some of his earliest recordings. Delightful stuff.' - Juno

  Art Feynman

Art Feynman, het soloproject van Luke Temple, opent de avond in stijl. Temple ken je misschien van de krautrockers Here We Go Magic. Als Art Feynman maakt Temple onweerstaanbare dubby krautpop met zonnige lo-fi afrobeat.

 Blast Off Through The Wicker is a really terrific little record.' - The Quietus Gratis Afterparty

Na het concert van de Arabische discolegende Ahmed Fakroun kun je nog een danske placeren op een gratis afterparty in het Vooruit Café. De ceremoniemeesters van dienst zijn Nico Juice & The Michael

Credits

Timetable

20:00 Doors
20:30 Art Feynman
21:30 Ahmed Fakroun
23:00 Free afterparty at Vooruit Café
23:00-02:00 Nico Juice & The Michael (dj-set)

€14 (vvk) / 17 (add)
Free entrance for members of Subbacultcha Belgium.