© Zoë Tanghe

Uitgelezen mei

Johan Heldenbergh / Ibe Rossel / Griet Op de Beeck / Lady Linn / Jos Geysels / Anna Luyten / Fien Sabbe
ma. 16.05.2022 20:00 - 22:00
ma 16.05.'22
20:00 - 22:00
  • ma 16.05.'22
    20:00 - 22:00
    THEATERZAAL
    Geweest

De avontuurlijkste boekentips van het moment 

Op een UITGELEZEN-avond kan je rekenen op vaste panelleden Jos Geysels, Anna Luyten en Fien Sabbe én tal van boeiende gasten, die je de avontuurlijkste boekentips van het moment meegeven. Tussendoor zorgt een muzikant voor welklinkende intermezzo’s. Voer voor literaire veelvraten en aficionado's van de linnen rug!

De laatste UITGELEZEN van dit voorjaarsseizoen verschuift uitzonderlijk naar een maandag. Blijft ongewijzigd: de literaire toppers op onze boekenplank.

Schreef Tom Lanoye met ‘De draaischijf’ zijn eigen versie van ‘Het verdriet van België’? Is ‘Elizabeth Finch’, de nieuwe van Julian Barnes, een tragikomische ode aan het brein? Toont Sharon Dodua Otoo de lezer in ‘Ada’s plek’ wat het door de eeuwen heen betekent om vrouw te zijn? 

Onze vaste panelleden verwelkomen acteur Johan Heldenbergh, bekend van theater, televisie (‘De Twaalf’, ‘De Ridder’) en het witte doek (‘The Broken Circle Breakdown’, ‘De helaasheid der dingen’). Ook de eigenzinnige blogster en studente Engelse literatuur Ibe Rossel komt mee aanschuiven. Rossels debuut ‘Shakespeare kent mij beter dan mijn lief’ is een inspirerende mix van filologie, autobiografie en millennial-columns.  Als special guest verwelkomen we niemand minder dan bestsellerauteur Griet Op de Beeck. Met haar recente 'Jij mag alles zijn' schreef ze voor het eerst een verhaal voor jonge lezers. Een ontroerend boek over een negenjarig meisje dat dapper doet wat ze denkt dat van haar verwacht wordt, zelfs als dat ingewikkelde dingen zijn.

Lady Linn komt vol hartelust op onze piano tokkelen. Haar nieuwe single 'Call' is een tweede single uit een reeks van drie EP's: – ‘I’m Fine’, ‘Sea of Trees’ & ‘Nocturne’, waarin ze haar diepe affiniteit met jazz, soul en elektronische dance niet verbergt. Op die eerste EP ‘I’m Fine’ is het nog even wachten maar met 'Call' brengt ze een groovy song over hechte vriendschap, eerlijkheid, kwetsbaarheid, muziek, dansen en alle positieve dingen in het leven.

 

Tom Lanoye - ‘De draaischijf’

In Tom Lanoyes nieuwe, ambitieuze toneelroman raken drie innige verbonden levens vermalen door kunst en collaboratie, lafheid en nietsontziende ambitie.

Toneelfanaat Alex Desmet werkt zich vlak voor de Tweede Wereldoorlog op tot directeur van het grootste stadstheater in Antwerpen. Tijdens de bezetting kiest zijn broer, een componist en dirigent, voluit voor collaboratie; terwijl zijn vrouw, de in Utrecht geboren sterspeelster Lea Liebermann, wegkwijnt in een stad waar razzia’s aan duizenden mensen het leven kosten. Kort voor de bevrijding wordt Alex uitgenodigd voor een delicate opdracht in Den Haag: twee beroemde partijgenoten van Adolf Hitler zullen in de stadsschouwburg een opening bijwonen. De afrekening belooft bijzonder bloedig te worden.

“Met ‘De draaischijf’ schreef ook Tom Lanoye een roman over de collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij houdt het onderwerp dicht bij zichzelf, bij het theater en bij de onvermijdbare politieke verantwoordelijkheid van de kunstenaar” - De Standaard

Julian Barnes - ‘Elizabeth Finch’

In Julian Barnes‘Elizabeth Finch’ is hoofdpersonage Neil op een kruispunt in zijn leven beland. Wanneer hij zich besluit in te schrijven voor de cursus ‘Cultuur en beschaving’, raakt hij in de ban van de mysterieuze en zelfverzekerde professor Elizabeth Finch. Neils kalverliefde wordt pas echt een obsessie wanneer hij jaren later onverwacht de schriftelijke nalatenschap van zijn mentor erft: dozen vol aantekeningen die wijzen op haar eigen obsessie. Wat bewoog de mysterieuze Elizabeth Finch werkelijk? Waarom kreeg net Neil dit postume gebaar? Welke opdracht moet hij voor zijn grote voorbeeld voltooien?

“Erudiet, spitant, briljant: kijk hoe Julian Barnes schrijfles geeft” - Knack

Sharon Dodua Otoo - ‘Ada’s gesprek’

In ‘Ada’s gesprek’ is Ada niet één, maar vele vrouwen. In 1459 geeft ze haar pasgeboren baby een armband van gouden parels, die het lot van andere Ada’s door de eeuwen heen bepaalt. In 1847, als ze een buitenechtelijke relatie krijgt met Charles Dickens. In 1945, als ze tot prostitutie wordt gedwongen in een concentratiekamp. En in het hedendaagse Berlijn als ze zwanger is, een woning probeert te vinden en de armband opduikt bij een tentoonstelling. 

“Een verrassende en prikkelende roman over wat het betekent om vrouw te zijn door de eeuwen heen. In de traditie van Yaa Gyasi, Annie Proulx en Virginia Woolf” - Allesoverboekenenschrijvers

 

PRAKTISCH

ma 16.05 - 20:00 De Vooruit Theaterzaal
TALK / fictie
€10 / 8
Nederlands gesproken
120 min.

Credits

in samenwerking met: Boekhandel Walry en Bibliotheek De Krook.