Robert Sluszniak

Hauschka & O'Halloran

‘Cinematic Collaboration’
Videodroom
ma. 15.10.2018 19:30 - 22:00
ma 15.10.'18
19:30 - 22:00
  • ma 15.10.'18
    19:30 - 22:00
    THEATERZAAL

When there are two composers in the picture

Hoewel pianist-componisten Dustin O'Halloran (Winged Victory For The Sullen) en Hauschka al jarenlang vrienden zijn, is het Oscargenomineerde ‘Lion’ van Garth Davis slechts hun eerste samenwerking voor film. De gezamenlijk gecomponeerde score weerspiegelt hun gedeelde interesses in zowel klassieke als avant-garde composities. ‘Cinematic Collaboration’ ging in première op het Krakow Film Music Festival 2018, en is nu te zien op VIDEODROOM.

‘Lion’ (2016) vertelt het verhaal van de Indiase jongen Saroo die werd geadopteerd door een Australische familie en na twintig jaar besluit op zoek te gaan naar zijn biologische familie en terug naar huis te keren. De ontroerende film, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, heeft zes Oscarnominaties binnengerijfd, waaronder voor de beste muziek.
De soundtrack, ook beloond met nominaties voor de Golden Globes en de BAFTA Awards, vormt het startpunt van dit concert. Improviserend op het thema van ‘Lion’, dagen Hauschka - meester van de prepared piano - en Dustin O'Halloran - beroemd om zijn minimalistische vibes en ambient-achtige producties - elkaar muzikaal uit, elk achter hun piano.

“The way a piece of music is played is just as important as the notes themselves. The one thing with Hauschka and I, in our music, the way we play it is such a big part of the sound, and I can’t play the way he plays, and he can’t play the way that I play. It’s so particular to our individual touch; it transmits a lot.”

Dustin O’Halloran

Dustin O’Halloran, vaak bestempeld als 'neo-klassiek' of 'post-klassiek' componist, kreeg voor het eerst uitgebreide erkenning toen Sofia Coppola hem vroeg om bij te dragen aan de score voor haar veelbekroonde ‘Marie Antoinette’.
De pianosolo’s van O’Halloran bezorgden de film een aantal sleutelmomenten van welsprekende stilte. Sindsdien heeft Dustin niet alleen een aantal pianosolo-albums uitgebracht, maar voorzag hij ook een aantal films en tv-series van originele muziek, wat resulteerde in niet minder dan een Oscar, Golden Globe en BAFTA-nominatie. Met Adam Wiltzie vormt O’Halloran de band A Winged Victory For The Sullen. Samen schreven ze muziek voor ‘In the Shadow of Iris’ and ‘God’s Own Country’.

Hauschka
(Volker Bertelmann) is een avant-garde componist, songwriter en experimentele muzikant waarbij de prepared piano tot zijn handelsmerk is uitgegroeid. Prepared piano verwijst naar de techniek waarbij Hauschka papier, knikkers, drumstokken en andere objecten op de pianosnaren laat rusten om vreemde, soms willekeurig gegenereerde geluiden voort te brengen en het instrument in onverwachte richtingen te laten bewegen. Met een achtergrond in hiphop en avant-garde technomuziek, combineert Hauschka’s muziek hedendaagse percussie met zowel klassieke als popimpulsen. De voorbije jaren heeft Hauschka ook een vruchtbare carrière opgebouwd in de filmindustrie met ‘The Current War’, ‘Hotel Mumbai’ en ‘Adrift’ als meest recente titels. 
 

TIMETABLE

19:30 Doors
20:00 Hauschka & O'Halloran

Credits

€25 / 22 (presale) 

image: Robert Sluszniak
In the frame of Film Fest Gent