CANCELLED: Luanda Casella / NTGent & arp

‘KillJoy Quiz’
NO(W)WORRIES
wo. 28.10.2020 - zo. 01.11.2020
wo 28.10.'20
-
zo 01.11.'20

Van schijnbaar gezellige quiz naar pittige denkoefening

In ‘KillJoy Quiz’ van Luanda Casella - vorig seizoen nog te zien in Vooruit met ‘Short of Lying’ - doe je mee aan een schijnbaar gezellige televisiequiz. Je probeert de vragen correct te beantwoorden en krijgt daarvoor punten. Maar wat zegt de prestatie over de kwaliteit van iemands kennis? De sluwe meerkeuzevragen in deze productie leggen een aantal vooroordelen genadeloos bloot. Zo transformeert ‘KillJoy Quiz’ van voorspelbare quiz naar pittige denkoefening.

In ‘KillJoy Quiz’ staat ‘de spelbreker’ centraal, iemand die opzettelijk het plezier van anderen vergalt. Luanda inspireerde zich op Sarah Ahmeds ‘Killjoy Manifesto’. Daarin stelt de spelbreker het gewelddadige karakter van ideologieën aan de kaak, door de manipulatieve kracht van taal en retoriek achter de ideologie te ontmaskeren. Casella wil in haar voorstelling het idee ontkrachten dat je punten kunt scoren op louter kennis. Ze voert een spel zonder winnaar op, waarbij in dialoog leren gaan het ultieme doel wordt.

over Luanda Casella

Luanda Casella is een Braziliaanse schrijver en performer. Ze probeert de kunst van storytelling te redden van de mediatisering en verdoemenis. Door retorica met ironie te vermengen legt haar werk constructies in de taal bloot. Kuanda onderzoekt onbetrouwbare vertellingen in fictie en in de communicatiestromen van alledag. Ze was eerder te gast in theaters en op festivals zoals Spielart (München), Edinburgh International Festival, Theater Aan Zee (Oostende) en Kaserne (Basel). Met ‘Short of Lying’, haar laatste solovoorstelling, won Luanda Casella de Sabam Jongtheaterschrijfprijs op Theater Aan Zee 2018.

Onderdeel van:
NO(W)WORRIES

“Via een ingenieus gecomponeerde tekst rond bluf, mystificatie en bullshit legt ze op slimme wijze de mechanieken van misleiding bloot.”

- uit het juryverslag TAZ 2018, over ‘Short of Lying’

PRAKTISCH

PODIUM / theater
Engels gesproken / Engels & Nederlands boventiteld

Credits

regie & tekst: Luanda Casella - cast: Luanda Casella, Yolanda Mpelé & Carolina Maciel De França - componist: Pablo Casella - muzikanten: Timia Van Der Linden, Helena Casella & Maïmouna Rachels - dramaturgie: Sébastien Hendrickx - scenografie: Felix Fasolt - coach: Lucius Romeo-Fromm - productieleiding: Frouke Van Gheluwe - productie: arp - coproductie: NTGent - met de steun van: de Tax Shelter maatregel van de Belgische federale overheid - in het kader van: NO(W)WORRIES, een samenwerking tussen Vooruit, CAMPO, KOPERGIETERY, NTGent, Opera Ballet Vlaanderen en S.M.A.K.