TOESTANDEN #1

Publieke ruimte in crisistijden
Vooruit, Victoria Deluxe, LUCA School of Arts & Masereelfonds
di. 06.10.2020 19:30 - 21:00
di 06.10.'20
19:30 - 21:00
  • di 06.10.'20
    19:30 - 21:00
    DOMZAAL

Tast corona onze vrijheden aan?

Vooruit garandeert iedereen een veilige avond. Daarom is er voor elke productie een beperkt aantal tickets te koop. We volgen ook nauwgezet de veiligheidsmaatregelen, die je op onze corona-pagina terugvindt. Neem ze door voor je bezoek aan Vooruit. En geniet van je bezoek, in alle veiligheid. #samenerdoor

Tijdens de nieuwe debatreeks Toestanden gaan we in gesprek met boeiende gasten over zaken die ons 's nachts wakker houden. Met de live editie van Toestanden creëren we een agora, een ontmoetings- en overlegruimte voor de heel diverse groep van burgers die onze stad rijk is. Ook jij kan als toeschouwer / deelnemer actief deelnemen aan het debat. Elke offline editie wordt gemodereerd door de Gentse socioloog en jeugdwerker Fatih Devos en theatermaker en actrice Dominique Collet. Vaste gasten zijn Lisette Ma Neza en Léa Kadian, die elke editie doorspekken met artistieke interventies. Tijdens deze eerste offline editie gaan we in gesprek met kunstenaar Elly Van Eeghem en stedenbouwkundige Jan Vilain.

Thema van deze eerste editie is het recht op publieke ruimte in tijden van corona. Het virus schudt onze samenlevingen door elkaar. Veel aandacht gaat terecht naar hoe we besmetting kunnen voorkomen of indijken. Maar de diverse maatregelen die worden opgelegd, genereren ongelijke effecten. De voorbije maanden zagen we spanningen ontstaan rond het gebruik van onze publieke ruimtes. Strandzones, zeedijken en zwemvijvers veranderden eensklaps in geprivatiseerde ruimtes die enkel toegankelijk werden mits betaling of op basis van territoriale beginselen.

Het coronavirus tast bepaalde vrijheden aan die we tot voor kort als bijzonder evident beschouwden. Het stelt ons ook de komende maanden voor grote uitdagingen. Op welke manier moeten onze overheden bijzondere aandacht opbrengen voor de gezinnen die klein behuisd zijn? Ook wij, actieve burgers uit verschillende bevolkingslagen, moeten hier actief over nadenken. Is er naast de sterke nadruk op de medische aspecten niet een expertengroep nodig die zich over de sociale impact van corona buigt? En hoe ervaren jongeren de opgelegde maatregelen en de beperking van hun vrijheden?

Onderdeel van:
Toestanden

"Voor mij gaat Toestanden over een verbinding maken tussen mensen, generaties, tussen wat leeft in de stad, ongehoorde stemmen aan het woord laten, zoeken naar betekenis, zoeken naar de commons, vinden van perspectief, hoop en alternatieven."

Ann-Sophie Hoste (Masereelfonds)

PRAKTISCH

di 06.10 - 19:30 Domzaal
THINK / talk / #resident
€5
Nederlands gesproken

Credits

in samenwerking met: Victoria Deluxe, Masereelfonds, ACV Oost-Vlaanderen & Hart Boven Hard Gent - in het kader van het Europees project BE PART, met steun van het Creative Europe Programme