Alvin Curran
© Alvin Curran

RUISKAMER #4: Alvin Curran / Two Envelopes

support: Ï Î
Voo?uit, MIRY Concertzaal & Kraak
wo. 02.02.2022 19:30 - 23:00
wo 02.02.'22
19:30 - 23:00
  • wo 02.02.'22
    19:30 - 23:00
    MIRY Concertzaal (Biezekapelstraat 9, 9000 Gent)
    Geweest

Tickets nog verkrijgbaar aan de kassa vanavond

Alvin Curran

Alvin Curran is een Amerikaanse componist, performer, improvisator, geluidskunstenaar en schrijver die in Rome woont en werkt. Curran ziet zichzelf als “democratic, irreverent and traditionally experimental”. Samen met Frederic Rzewski en Richard Teitelbaum richtte hij in de jaren ‘60 de invloedrijke groep Musica Elettronica Viva op. De band experimenteerde met synthesizers om andere klanken te vervormen. Curran is een voormalig student van de befaamde componist Elliott Carter. 

Currans elektronische muziek is een volatiele mix van structuur en chaos. In zijn meer dan tweehonderd composities werkt Curran met samples van natuurgeluiden, piano, synthesizers, computers, viool, percussie, shofar, misthoorns en nog veel meer. Hij zet zijn niet-commercieel werk in als onderdeel van een niet-aflatende zoektocht naar futuristische vormen van politiek en spiritualiteit

Two Envelopes

Klaveciniste Lisa Kokwenda Schweiger en slagwerker Jacob Vanneste vormen samen Two Envelopes. Stukken vinden die ze samen konden spelen, bleek niet eenvoudig. Oplossing? Zeven componisten carte blanche geven om nieuw werk te schrijven. Het resultaat is een intieme maar avontuurlijke set die slagwerk en klavecimbel wonderbaarlijk doet samensmelten. 

Een aantal van die composities werden ondertussen gebundeld op het album ‘Two Envelopes on a long voyage’. Met titels als ‘Lynched Franky’ en ‘Merlin Goes Wild’ belooft het alvast geen stoffige bedoening te worden.


support:  Ï Î - Lukas De Clerck & Victor Guaita

In het voorprogramma staan Lukas De Clerck en Victor Guaita Igual met hun project Ï Î.  Violaspeler Victor studeerde in 2014 af aan het Koninklijk Conversatorium in Brussel en richtte daarna het Zerkalo Quartet op. Hij werkte samen met componisten als Hosokawa, Posadas en Sciarrino maar ook met hedendaagse ensembles als Ensemble Modern, Ictus en Divertimento. Momenteel verkent hij het ritueel van solo recitals, onderzoekt hij multidisciplinaire interacties en stelt hij het concept van performatieve ruimtes in vraag. Lukas De Clerck woont en werkt in Brussel. Centraal in zijn praktijk staat de Aulos, een oud-Griekse dubbelblazer, die gedurende meer dan een millennium onbespeeld bleef. Als onoverkomelijk auto-didact, creëert hij associatieve improvisaties, uitgaand van klankverbeelding. Solo als Bloedneus en de Snuitkever, als duo Ï Î met Victor. Daarnaast werkt hij met herkenbare, haast alledaagse klankproductie waarin hij acties als gorgelen,  niezen of fluiten in een artistieke context plaatst. 

Opgelet, voor dit evenement heb je een Covid Safe Ticket nodig. Lees meer op de site van MIRY Concertzaal.

Onderdeel van:
RUISKAMER

Timetable

19:30 doors
20:00 support Ï Î
20:30 Two Envelopes
21:15 pauze
21:30 Alvin Curran

PRAKTISCH

wo 02.02 - 19:30 (doors) MIRY Concertzaal (Biezekapelstraat 9, 9000 Gent)
MUZIEK / avant-garde / experimenteel
€20 (add) / 17 (vvk) / 7 (student)

Credits

een coproductie van: Voo?uit, MIRY Concertzaal & Kraak - met de steun van: Sabam For Culture