In de soep #2: Art as Education - Art as Social Change (online)

Qudus Onikeku / Thulile Gamedze
De Zomer van Vooruit
wo. 15.07.2020 19:30 - 21:00
wo 15.07.'20
19:30 - 21:00
  • wo 15.07.'20
    19:30 - 21:00
    Zoom webinar

In de afgelopen maanden zagen we dat kunst globaal door de meeste regeringen financieel werd genegeerd. Bizar, want kunst zorgde - en zorgt - tijdens deze coronacrisis voor informatie, amusement, troost, zorg, én kan bevrijdend werken in deze vreemde tijden. Maar op welke grote en kleinere manieren functioneert kunst als educatief medium? Hoe kan dat educatieve sociale verandering stimuleren? Hoe kunnen we collectief kunst leren begrijpen als een reeks van sociale praktijken? En niet enkel als een proces dat een consumeerbaar product oplevert. Daar praten we over tijdens deze In de soep #2 met gasten Thulile Gamedze en Qudus Onikeku.

Cultureel werker Thulile Gamedze (Johannesburg, Zuid-Afrika) schrijft, tekent, is curator en geeft les. Haar masteronderzoek naar “onmogelijke paradigma's” linkt de collectieve zwarte verzetsgeschiedenis van Zuid-Afrika aan het huidige tijdperk van ‘falisme’, en het herhalen van dekolonisatie. Gamedzes werk is gestoeld op pedagogische, sociale en creatieve interventies, die radicale Queer rupturing en Black Consciousness politics mogelijk maken.

Qudus Onikeku (Lagos, Nigeria) is mede-oprichter en artistiek leider van het QDance Centre. Als een van de meest vooraanstaande multitalenten van zijn generatie werkt Onikeku met diverse media: performance, research, installaties, gecureerde programma’s en gemeenschapsvormende praktijken. Qudus’ internationale artistieke praktijk bevindt zich op het snijpunt van viscerale lichaamsbewegingen, een kinesthetisch geheugen en ontwrichtende practices. Nog het meest zoekt hij een nieuw vocabulaire voor performances met een eurocentrische benadering. Onikeku omarmt daarbij een artistieke visie en een futuristische praktijk die tegelijkertijd de Yoruba-cultuur en hedendaags dans uitdaagt en respecteert.

In de soep is een reflectieprogramma waarbij we om de twee weken in gesprek gaan met een kunstenaar en een specialist over zaken die ons 's nachts wakker houden. Deze online sessie wordt gehost door Vooruit-dramaturg en programmator Kopano Maroga.

Deelnemen aan de webinar en Q&A is gratis, maar wel even registreren via de link. En maak vooral je eigen soep op voorhand met het enige echte In the soep-recept.

“The role of the artist is to make the revolution irresistible”

- Toni Cade Bambara

PRAKTISCH

wo 15.07 - 19:30 online
THINK / talk
gratis, wel inschrijven via de link
Engels gesproken

Credits

in samenwerking met LABO vzw & Africalia