Nino Haratischwili
Nino Haratischwili by © Danny Merz

Nino Haratischwili

'Het achtste leven' & ‘De kat en de generaal’ (boekpresentatie)
wo. 15.04.2020 20:00 - 22:00
wo 15.04.'20
20:00 - 22:00
  • wo 15.04.'20
    20:00 - 22:00
    BALZAAL

De nieuwe richtlijnen van de overheid in de strijd tegen het coronavirus, laten geen publieke activiteiten toe t.e.m. 19.04. Vooruit en Vooruit Café, blijven zeker tot die datum gesloten. Uit voorzorg en om de gezondheid van publiek, medewerkers, vrijwilligers en artiesten te garanderen, maar ook om een heropening goed te kunnen voorbereiden, kiest Vooruit ervoor om tot en met 03.05 geen activiteiten te laten doorgaan. Tickethouders worden persoonlijk gecontacteerd via mail. Blijf gezond, en take care!

1312 pagina’s pende de Georgische Nino Haratischwili bij elkaar in haar fel bejubelde familie-epos ‘Het achtste leven (voor Brilka)’. Het internationale lezerspubliek ging genadeloos overstag. “Een klassiek epos over de ondergang van een familie, een cultuur en een leefwereld”, aldus De Morgen. “‘Het achtste leven (voor Brilka)’ lees je ademloos uit”, kopte De Volkskrant. In april stelt de topauteur haar nieuwste boek ‘De kat en de generaal’ voor in Vooruit, en gaat ze in gesprek met collega-schrijver Marnix Verplancke.

In ‘De kat en de generaal’ geraken een Russische oligarch, een Georgische actrice en een Duitse onderzoeksjournalist verwikkeld in een dodelijk spel. Opgejaagd door het verleden dwalen ze rond over de wereld, met een klein Tsjetsjeense plaatsje als gemeenschappelijk ankerpunt. Haratischwili gaat aan de hand van haar protagonisten na of rechtvaardigheid bestaat. Of wordt het net tijd om het schuld-en-boete-denken definitief achter ons te laten?

Nino Haratischwili

Nino Haratischwili (°1983) schrijft romans en toneelteksten, zowel in het Georgisch als het Duits. Haar debuutroman ‘Juja’ werd genomineerd voor de Deutscher Buchpreis. ‘Het achtste leven (voor Brilka)’, uitgegroeid tot cultboek én bestseller, kreeg onder meer de Anna Seghers-prijs en de PEN Translates Award. Met ‘De kat en de generaal’ heeft ze net haar vierde boek uit. 

  • “Meteen kluistert Haratischwili je vast. In kleurrijke details brengt ze een nauwelijks bekende wereld tot leven en daarbinnen schetst ze terloops de historische wortels van het conflict.” - De Standaard

  • “‘De kat en de generaal’ werpt een meedogenloze, nauwkeurige blik op Rusland tijdens de omwenteling in de jaren negentig.” - Frankfurter Allgemeine Zeitung

  • “Het verhaal van Georgië in de twintigste eeuw door de ogen van één familie. Elke generatie koestert nieuwe dromen, telkens steekt de geschiedenis er een stokje voor. Onwaarschijnlijk wat er in ‘Het achtste leven’ van Nino Haratischwili allemaal voorbij komt: van de ­Ballets Russes tot de KGB, van de swinging sixties in Londen tot de bloedige conflicten in de Kaukasus.” - De Standaard

Marnix Verplancke

Moderator en gesprekspartner van dienst is Marnix Verplancke (°1966). Hij houdt van boeken die het persoonlijke aan het universele koppelen en op zoek gaan naar het wezenlijke in de mens. En van degenen die ze schrijven natuurlijk. Verplancke recenseert zowel fictie als non-fictie voor Knack, De Morgen en het Nederlandse dagblad Trouw.

“Misschien nog wel meer dan over schuld en gerechtigheid gaat Haratischwili’s nieuwe roman dus over datgene wat ons bindt, over de grenzen en de tijd heen.”

De Morgen

Koop tickets aan voordeligere prijs

Vanaf 3 tickets geniet je van een voordelig tarief. Stel zelf een abonnement samen met minstens 3 events en krijg een korting tot 20%.

Button bestel abonnement

PRAKTISCH

wo 15.04 - 20:00 Balzaal
LITERATUUR / fictie / boekvoorstelling
€8 / 4
Engels gesproken

Credits

i.s.m. Meridiaan uitgevers & Paard Van Troje