Xylouris White
© Kim Hiorth

Xylouris White / Nâ Hawa Doumbia

vr. 31.01.2020 20:00 - 23:05
vr 31.01.'20
20:00 - 23:05
  • vr 31.01.'20
    20:00 - 23:05
    BALZAAL

“Intense, joyous, rugged music.” - The New York Times

Drummer Jim White verzamelde faam in dienst bij het legendarische Australische postrockcombo Dirty Three, en was daarna actief bij o.a. PJ Harvey en Cat Power. George Xylouris is een Kretenzische luitspeler en zanger. Als Xylouris White maakt het duo psychedelische folk die graag buiten de geijkte paden treedt. De legendarische Malinese zangeres Nâ Hawa Doumbia vervolledigt deze unieke double bill. Doumbia is een van de populairste zangeressen uit Mali. Tijdens haar nieuwe tournee brengt ze samen met gitarist N’Gou Bagayoko een best of, met speciale aandacht voor haar opmerkelijke debuut.

Xylouris White

Met ‘The Sisypheans’ brengt Xylouris White een nieuwe langspeler uit, waarbij voormalig Fugazi-opperhoofd Guy Picciotto achter de knoppen zat. ‘The Sisypheans’, dat op 8 november verschijnt, is gebaseerd op de bekende Griekse Sisyphus-mythe. Jim White over die keuze: “George vertelde me op een dag dat Sisyphus hem deed denken aan het populaire Kretenzische lied ‘Proto Hanoti’, dat hij bij elke uitvoering als het ware herontdekte. Zo kwamen we op het idee dat dat exact is wat muzikanten doen: mensen muziek telkens opnieuw laten herontdekken.” 

Beluister de vooruitgestuurde track ‘Tree Song’ hier:

Nâ Hawa Doumbia 

Veertig jaar (!) na dato verschijnt op het altijd fijne label Awesome Tapes From Africa de reissue van ‘La Grande Cantatrice Malienne Vol 1’. Dit meesterwerkje uit ‘79 van de toen nog jonge en onbekende Nâ Hawa Doumbia, bleek het begin van een succesvolle carrière. Doumbia - komende uit een familie van griots, een kaste die muziek maakt - is ondertussen een van de populairste zangeressen uit Mali. In haar muziek hekelt ze thema’s als liefde, vrouwenrechten en de positie van Afrikaanse vluchtelingen in Frankrijk. Tijdens haar nieuwe tournee brengt ze samen met gitarist N’Gou Bagayoko een best of, met speciale aandacht voor haar opmerkelijke debuut.

Kom alles te weten over de herontdekking van Nâ Hawa Doumbia  

Vooruit sprak met Xylouris White, lees hier het volledige interview

Timetable

20:00 doors
20:30-21:20 Nâ Hawa Doumbia
21:20-23:00 Xylouris White

"Xylouris White are master musicians bonded by enduring friendship."

Rolling Stone

Koop tickets aan voordeligere prijs

Vanaf 3 tickets geniet je van een voordelig tarief. Stel zelf een abonnement samen met minstens 3 events en krijg een korting tot 20%.

Button bestel abonnement

PRAKTISCH

vr 31.01 - 20:00 Vooruit Balzaal (zittend)
€ 20 (add) / 17(vvk)
MUZIEK / folk / rock