Khidja
© Gaetan Clement

Europalia Romania: Kinema Ikon

Khidja & Mihai Balabas / Eirwud Mudwasser (dj-set)
Vooruit & Film Fest Gent present: VIDEODROOM
do. 10.10.2019 20:00 - vr. 11.10.2019 02:00
do 10.10.'19
-
vr 11.10.'19
20:00 - 02:00
 • do 10.10.'19
  -
  vr 11.10.'19
  20:00 - 02:00
  BALZAAL

Nieuwe soundtracks bij verloren gewaande kortfilms uit het Roemeens communistische era

Vooruit en het Europalia Arts Festival slaan opnieuw de handen in elkaar. Na de Europalia-editie van 2017, waarin Indonesië centraal stond, is deze keer Roemenië het gastland. Tijdens VIDEODROOM kan je in wereldpremière werk van het legendarische kunstcollectief Kinema Ikon bekijken, met unieke, nieuwe soundtracks van Belgische en Roemeense artiesten, waaronder Inne Eysermans, Ben Bertrand en Céline Gillain. Verder op het programma: een live AV show van Boekarests best bewaarde geheim Khidja en een dj-set van de jonge Roemeense producer Eirwud Mudwasser. Voer voor fans van avontuurlijke electronica!

Kinema Ikon

Tijdens de communistische periode vonden de kunstenaars van Kinema Ikon een manier om restjes pellicule te gebruiken en stukjes filmtape te hermonteren. Een moeilijke en riskante daad binnen een regime van censuur en exorbitante staatscontrole. Synchroon met de trends in het Westen, creëerden ze hun eigen materiaal, van een zeldzame schoonheid: kinetische abstracties, scratch animatie, surrealistische films, niet-figuratieve, dynamische vormen die rechtstreeks op de film werden geverfd, visuele essays, gereconstrueerd met fragmenten materiële realiteit, etc.

Door het geheime karakter van deze kortfilms werden er geen soundtracks gecomponeerd maar gebruikte men westerse muziek die in intellectuele kringen en bij muziekliefhebbers, clandestien circuleerde. Het Kinema Ikon multimedia-atelier doorliep intussen verschillende stadia. Van 1970-1989 maakten ze voornamelijk experimentele films. Van 1990 tot 1993 werd vooral met mixed media gewerkt. Sinds 1994 publiceert de groep het tijdschrift Intermedia en legt het collectief zich toe op ‘hyper- ‘ en ‘hybride’ media.

Europalia Romania gaf vijf Roemeense en vijf Belgische muzikanten de opdracht om nieuwe partituren te schrijven voor tien kortfilms. Tijdens VIDEODROOM worden deze kortfilms voor het eerst buiten Roemenië vertoond sinds 1990 in het Centre Pompidou in Parijs.

 • Viorel Simulov: ‘Peisaj Lichid’, 1988 (Liquid Landscape) - rescored by Makunouchi Bento
 • Ioan Pleș: ‘Efecte de Împrimăvărare’, 1978 (Spring-coming effects) - rescored by Maxime Jacobs
 • Romulus Budiu: ‘Singur cu Zăpada’, 1975 (Alone With Snow) - rescored by SelfMadeMusic
 • Iosif Stroia: ‘Autoportret’, 1984 (Self-Portrait) - rescored by Velvet C
 • Alexandru Pecican: ‘Exercițiu Subliminal’, 1979 (Subliminal Exercise) - rescored by Dyslex
 • Emanuel Țeț: ‘Vânătoarea de Păsări’, 1980 (Bird Hunting) - rescored by Ben Bertrand
 • Valentin Constantin: ‘Început de Coerență’, 1981 (Beginning of Coherence) - rescored by Monica Vlad
 • George Sabau: ‘Decupaje’, 1980-85 (Cutouts) - rescored by Inne Eysermans
 • Ioan T. Morar: ‘Autopsia Uitării’, 1977 (Autopsy of Oblivion) - rescored by Iancu Dumitrescu
 • Marcela Muntean: ‘Pulsiuni’, 1983 (Pulsions) - rescored by Céline GillainKhidja & Mihai Balabas (live AV show)

Duo Khidja haalde hun naam bij een nummer van de Amerikaanse latin funkband Mandrill. Daar houdt meteen de vergelijking op, want deze lievelingen uit de Boekarest underground creëren een uiterst persoonlijke mix van Turkse disco, futuristische dance, traditionele lautareasca en kraut uit een ander universum. Khidja speelt in het kader van Europalia een live AV show inclusief indrukkende projecties, met werk uit hun laatste samenwerking met Mihai Balabas - uit op het experimentele Malka Tuti label.

Eirwud Mudwasser (dj-set)

Eirwud Mudwasser is de alias van de jonge Roemeense producer en dj Vlad Matei. Hij vermengt new beat, dub, tribal house, Berlin School electronica en leftfield balearic tot een eclectisch geheel. Matei zoekt op zijn debuut 12”, uit op Balearic Social, de balans op tussen warme, organische klanken en complexe arrangementen voor klassieke synths.

Timetable

20:00 doors
20:30 Kinema Ikon
22:00 Khidja & Mihai Balabas
23:30 Eirwud Mudwasser (dj-set)

© Khidja

Koop tickets aan voordeligere prijs

Vanaf 3 tickets geniet je van een voordelig tarief. Stel zelf een abonnement samen met minstens 3 events en krijg een korting tot 20%.

Button bestel abonnement

Praktisch

do 10.10 - 20:00 Balzaal Vooruit
€10 (add) / 7 (vvk)
gratis voor leden van Subbacultcha Belgium
MUZIEK / minimal / experimenteel / soundscape / PODIUM / film

Credits

in samenwerking met Film Fest Gent & Europalia Arts Festival