Mohamed Toukabri - 'The Upside Down Man'
© Tom Leentjes

Mohamed Toukabri

The Upside Down Man
Het TheaterFestival
za. 14.09.2019 20:00 - 21:00
za 14.09.'19
20:00 - 21:00
  • za 14.09.'19
    20:00 - 21:00
    THEATERZAAL

Een dansvoorstelling over de 'tussenruimte' 

De Tunesische performer en danser Mohamed Toukabri werkt al geruime tijd samen met kunstenaars als Anne Teresa De Keersmaeker (Rosas), Sidi Larbi Cherkaoui (Eastman), Grace Ellen Barkey en Jan Lauwers (Needcompany). Met The Upside Down Man (The son of the road) maakt hij zijn eerste solo-creatie. In deze dansvoorstelling beweegt Mohamed Toukabri heen en weer tussen verleden en heden, tussen twee landen, twee culturen en twee tradities, tussen kunstdisciplines en danstalen. Hij gebruikt zijn persoonlijk verhaal als hulpmiddel om te spreken over identiteitsgevoel en perceptie in onze samenleving.

Toukabri onderzoekt het concept van 'tussenruimte' en confronteert het publiek met deze mysterieuze en filosofische zone, ergens tussen een verwesterde moslimachtergrond in Tunis en het wereldburgerschap dat Europese hedendaagse dans hem biedt. Hij maakt de link met het hedendaagse Afrofuturisme, dat historische gebeurtenissen opnieuw onderzoekt om een ander licht te werpen op actuele dilemma’s. Via een constant spel tussen dans, video, tekst en geluid heeft hij het over thema’s als identiteit, shock, verandering en de eeuwige ontdekking kracht.

#identity
#mutipleidentities
#edgydance
#nieuwjong

Onderdeel van:
Het TheaterFestival

"Zoals hij zijn er geen twee. Sierlijke balletlijnen vloeien over in acrobatisch vloerwerk. Spannend hoe hij breakdance de gewichtloosheid van ballet geeft. Hoewel de mix tussen (geprojecteerde) tekst en dans nog niet helemaal snor zit, is dit een genereus debuut van iemand wiens verteldrang nog lang niet is gestild."

De Standaard

Mohamed Toukabri werd geboren in Tunis en begon op 13-jarige leeftijd met dansen, beginnend met breakdance. Hij sloot zich aan bij het Sybel Ballet Theatre onder leiding van Syhéme Belkhodja en werkte met hen van 2002 tot 2008. Op 16-jarige leeftijd volgde Mohamed een opleiding in Parijs aan de Internationale Academie voor Dans. In 2007 keerde hij terug naar Tunis om te studeren aan het Mediterraan Centrum voor Hedendaagse Dans. Tussen 2006 en 2008 werkte hij samen met de choreograaf Imed Jemaa.

In 2008 vervoegde hij P.A.R.T.S., de Brusselse dansschool onder leiding van Anne Teresa De Keersmaeker. In 2010 nam hij deel aan Babel van Sidi Larbi Cherkaoui en Damien Jalet uit Eastman. Van 2013 tot 2018 was Mohamed lid van Needcompany, het internationale performance gezelschap in Brussel, opgericht door Jan Lauwers en Grace Ellen Barkey. Daarnaast trad hij ook op in de reconstructie van het repertoirestuk Zeitung (2013) van Anne Teresa De Keersmaeker en Sacré Printemps! (2014) van Aicha M'Barak en Hafiz Dhaou.

Mohamed werkt momenteel opnieuw samen met Sidi Larbi Cherkaoui die de choreografie en enscenering deed voor de remake van de Opera Shell Shock, A Requiem of War, een werk van Nicholas Lens op tekst van Nick Cave ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Eerste Wereldoorlog in de Philharmonie van Parijs (2018). Hij maakt ook deel uit van Larbi's nieuwe creatie Nomad en de opera Alceste die hij choreografeerde voor de Bayerische Staatsoper in München.

Credits

Concept & performance: Mohamed Toukabri - tekst: Mohamed Toukabri (met dank aan Ines Ghannoudi en twee quotes uit Les identités meurtrières van Amin Maalouf) - dramaturgie: Diane Fourdrignier - composer: Kevin Strauwen - video: Mohamed Toukabri, Gwen Laroche - technisch leider: Gwen Laroche - artistieke ontwikkeling: Eva Blaute - productie: Mohamed Toukabri - coproductie: HELLERAU - European Center of the Arts Dresden - met steun van: Vlaamse Gemeenschapscommissie