Emma Lesuis - 'Aardappelbloed'
© Emma Lesuis

Emma Lesuis

Aardappelbloed
Het TheaterFestival
do. 12.09.2019 - vr. 13.09.2019
do 12.09.'19
-
vr 13.09.'19

Winnaar van de Roel Verniers Prijs 2018

'Aardappelbloed' is een live-documentaire van Emma Lesuis, winnaar van de Roel Verniers Prijs 2018. Met woord en beeld schrijft ze een brief aan Zaire, haar Surinaamse bet-bet-overgrootmoeder die tot slaaf werd gemaakt op de plantage Mon Souci. Nu stelt ze zich de vraag of ze recht heeft op de grond waar Zaire's navelstreng is begraven.

In haar zoektocht naar een juridisch of moreel recht op de plantage, trekt ze met een camera in de hand door het binnenland van Suriname, over stille wateren en oude plantages. In deze voorstelling neemt Emma je live mee en hoor haar gedachten over de reis.

Tijdens haar reis wordt Emma geconfronteerd met een slavernijverleden waar ze weinig vanaf weet. Al mijmerend over de Surinamerivier, vraagt ze zich af hoe Surinaams ze zelf eigenlijk is.

Het geheel wordt ondersteund door de klanken van een cello om je mee te voeren in het verhaal.

#nieuwjong

Onderdeel van:
Het TheaterFestival

Emma Lesuis (1988) vertelt verhalen in woord en beeld. Ze studeerde Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen. Ze maakt documentaires voor Canvas en toont live documentaires op het podium. Ze schrijft teksten voor theater en online platforms zoals Rekto:Verso. Dit jaar houdt ze zich bezig met een korte documentairereeks over democratische vernieuwers in Europa voor Stichting Nieuwe Helden. 

Credits

concept, tekst, beeld, regie & spel Emma Lesuis - animatie Bas Mooij - technisch ontwerp Thomas Glorieux - research Raul Balai, Lieve Sonderen - contrabassist Nana Adjoa - productie Neal Leemput - dramaturgie Selm Wenselaers - coproductie Het TheaterFestival & Amplo (via Roel Verniers Prijs 2018) - mede mogelijk gemaakt door Impact Makers - met dank aan de Nederlandse Ambassade

Nederlands gesproken