Michiel Vandevelde - 'Paradise Now (1968 - 2018)'
© Kurt Van der Elst

fABULEUS / Michiel Vandevelde

Paradise Now (1968-2018)
Het TheaterFestival
wo. 11.09.2019 - do. 12.09.2019
wo 11.09.'19
-
do 12.09.'19

Hoe is de wereld veranderd sinds '68? 

Wat blijft er over van de erfenis van mei '68? Choreograaf Michiel Vandevelde onderzoekt samen met 13 jongeren tussen 14 en 23 jaar hoe de wereld geëvolueerd is in de 50 jaar tussen 1968 en nu. Wat is er gebeurd met de waarden en de idealen van de sixties? Hoe kijken jongeren naar de geschiedenis en hoe zien ze hun toekomst?

Hij liet zich inspireren op de legendarische voorstelling Paradise Now (1968) van het New Yorkse theatergezelschap The Living Theatre. Via spirituele teksten als I Ching (het boek van veranderingen) en de Kabbalah probeerde The Living Theatre het publiek tot actie te verleiden door het mee te voeren in een vier uur durende extatische trip.

In deze nieuwe creatie blikt Michiel Vandevelde terug om iets te zeggen over de toekomst. Kan je nog nadenken over de toekomst in een wereld die ernstig bedreigd wordt door klimaatverandering? Wat zijn de idealen nu we ideologie hebben afgezworen? Hoe moet je revolteren nu de digitale revolutie het publieke debat heeft overgenomen? Wanneer 13 jongeren 50 jaar geschiedenis scannen en in een wilde choreografie van iconische beelden steken, openen er zich misschien nieuwe perspectieven.

#jury19

Onderdeel van:
Het TheaterFestival

"Paradise Now (1968 - 2018) is een van de meest energieke, doortimmerde en opwindende dansvoorstellingen van het jaar."

Knack

Michiel Vandevelde begon zijn danscarrière op jonge leeftijd bij fABULEUS en toonde zich toen al als volbloed maker. Sinds hij afstudeerde aan P.A.R.T.S. is hij actief als choreograaf, curator en schrijver. Hij werkte de voorbije jaren als freelance curator voor Extra City Kunsthal, Het Bos, Bâtard festival, Z33 en Precarious Pavilions en schreef voor Etcetera, De Witte Raaf, Rekto:Verso en Mister Motley. Van 2017 tot 2021 is Michiel artist-in-residence in het Kaaitheater.

De rode draad doorheen zijn werk is politiek en artistiek activisme. Hij onderzoekt welke sociale, economische en culturele alternatieven we kunnen gebruiken om overheersende en dus allesbepalende systemen in vraag te stellen, uit te dagen en om te vormen. De afgelopen jaren werkte hij zowel in de open ruimte als in kunstinstellingen. Love Songs (veldeke), de vorige jongerenproductie van Michiel bij fABULEUS, kon je lezen als een filosofisch traktaat over de liefde. Met Paradise Now (1968-2018) brengt hij de liefde in praktijk.

Bekijk de 50 beelden die de makers inspireerden, maak kennis met de performers en ontdek de soundtrack van de voorstelling.

Credits

Choreografie: Michiel Vandevelde - performance: Zulaa Antheunis, Sarah Bekambo, Jarko Bosmans, Bavo Buys, Wara Chavarria, Judith Engelen, Abigail Gypens, Lore Mertens, Anton Rys, Margot Timmermans, Bo Van Meervenne, Esra Verboven, Aron Wouters - assistentie choreografie: Zoë Demoustier - dramaturgie: Kristof van Baarle - kostuums: Lila John-techniek: Bregt Janssens  - productieleiding: Kathleen Vogelaers - productie: fABULEUS -coproductie: STUK - met de steun van: de stad Leuven, de Vlaamse Overheid

language no problem