Benjamin Verdonck / Toneelhuis - 'AREN'
© Kurt Van der Elst

Het Toneelhuis / Benjamin Verdonck

AREN
Het TheaterFestival
za. 07.09.2019 - zo. 08.09.2019
za 07.09.'19
-
zo 08.09.'19

"Waarom een werk maken als het al zo mooi is ervan te dromen?"
– Il Decamerone, Pasolini

Een tunnel graven vanuit de Nationale Bank naar de bloemenwinkel aan de overkant,

een boot bouwen op het dak van de Bourlaschouwburg,
een collectie samenstellen van rattenvallen die het niet doen,
een voorstelling maken waarin je honderd keer sterft,...

Dit zijn allemaal ideeën van Benjamin Verdonck. Wat ze met elkaar gemeen hebben, is dat het ideeën zijn gebleven. Ze zijn tijdens het artistieke proces op een bepaald ogenblik van tafel gevallen. Ze hebben zich nooit gematerialiseerd. In de voorstelling AREN buigt Benjamin zich opnieuw over deze ideeën.

De titel verwijst naar een oude praktijk die in de Bijbel vermeld wordt: het aren lezen. Een arenlezer is iemand die achter de maaier aanloopt en alsnog de aren opraapt die op het veld gevallen zijn. Het aren lezen is eigenlijk een recht van de armen. Na het oogsten van de rogge of tarwe kregen arme mensen de toestemming om de aren te verzamelen die op de akker waren achtergebleven. De praktijk van het aren lezen vertaalt Benjamin nu naar zijn eigen werk. Hij kijkt naar wat er in zijn atelier is blijven liggen.

#jury19

Onderdeel van:
Het TheaterFestival

Met deze productie als een ode aan de dingen, aan de schoonheid van de kleine en grote dingen om ons heen, aan visionaire ideeën, ga je nog een beetje geloven dat ook kunst kan helpen om de wereld voor je kleinkinderen te redden.

Theaterkrant

Benjamin Verdonck (1972) is een veelzijdig kunstenaar. Hij leeft en werkt in Antwerpen. Hij is theatermaker, beeldend kunstenaar en auteur, met een eigenzinnige praktijk zowel binnen als buiten het theater. Hij maakt beeldend werk en theater dat poëtisch, lichtvoetig en beklijvend is. In zijn werk beweegt hij zich vrij doorheen de podiumkunsten, performance in de publieke ruimte, objectentheater en plastische installaties.

Praktisch

Nederlands gesproken

Opgelet! Tickets aan de avondkassa enkel CASH (!)

Credits

Concept: Benjamin Verdonck - performance:  Benjamin Verdonck - dramaturgie: Sven Roofthooft - licht: Lucas Van Haesbroeck - productie: Toneelhuis - met de steun van: TAX Shelter Maatregel v/d Belgische Federale Overheid, Casa KAFKA Pictures TAX Shelter empowered by Belfius