Peter Aers - 'The Pain of Others'
© Melissa Mabesoone

Peter Aers

The Pain of Others
Het TheaterFestival
za. 07.09.2019 - zo. 08.09.2019
za 07.09.'19
-
zo 08.09.'19

Deze voorstellingen zijn volledig uitverkocht, er is wachtlijst aangelegd via info@theaterfestival.be

In 'The Pain of Others' neemt theatermaker en filosoof Peter Aers ons mee in een wereld waar denken en spreken over pijn een plaats krijgt. Na interviews en gesprekken met wetenschappers, futurologen, psychiaters, volwassenen en kinderen die psychisch en fysiek lijden, stelt hij in de performance enkele radicale vragen. Kunnen individuele ervaringen van pijn gedeeld worden met een grotere gemeenschap? Verandert de wijze waarop we over pijn spreken de manier waarop we pijn ervaren? En wat met de pijn van de afwezige?

'The Pain of Others' is het vierde luik uit de reeks 'Everything Depends on How a Thing is Thought', waarin Peter onderzoekt op welke manier we spreken in een gemeenschap en welke rol macht, ethiek en esthetiek daarbij kunnen spelen. Met zijn gespreks-performances creëert Peter eigenzinnig werk op de grens tussen theater, participatie en reflectie. Met een open en nieuwsgierige blik organiseert hij oefeningen in spreken, waarbij de dialoog met mensen centraal staat.

#empathie

Onderdeel van:
Het TheaterFestival

"Het resultaat is dat we aan het eind van de middag veranderd zijn in deze omgang met andermans pijn, zo toont de slotopstelling. Dat is belangrijk, want er staat meer op het spel dan het slagen van een voorstelling. Als twaalf onbekenden gedurende twee uur bereid zijn tot spreken, luisteren, nuanceren en van standpunt veranderen, dan is er misschien toch nog hoop voor het overleven van dat kostbare begrip empathie.’"

De Morgen

Peter Aers studeerde filosofie in Gent en Genève, en theater in Brussel. Zijn artistieke praktijk bevindt zich op de grenzen van performance, participatie en reflectie. De dialoog met mensen en gemeenschappen staat daarbij centraal. Zo heeft Peter gewerkt met onder meer daklozen, terminaal zieken en gevangenen. Hij werkte langdurig voor en met de Spaanse kunstenares Dora García voor verschillende performances in onder andere de Biënnale van Venetië en de Skulptur Projekte in Münster.

In 2013 werkte hij met Tijs Ceulemans en Leentje Vandenbussche aan 'X / Een oefening in
verdwijnen', een gelaagd, procesmatig project dat de dood en het sterven behandelde door persoonlijke inbedding in palliatieve zorg en resulteerde in performances, lezingen, interviews en een boek.

Sinds 2014 onderzoekt hij door middel van gespreksperformances de relatie tussen het individu en de gemeenschap in zijn vierluik 'Everything Depends on How a Thing is Thought'. Het gesprek als kunstvorm behoort tot de kern van Peter’s artistieke proces, waarbij een niet altijd even zichtbaar web van gesprekken en wederzijdse invloeden centraal staan. Daarnaast maakt Peter deel uit van het internationale collectief Building Conversation.

Credits

Concept: Peter Aers - creatie: Peter Aers, Erika Sprey, Bart Capelle, Melissa Mabesoone, Kris Van Oudenhove - productie: Famke Dhont - met steun van: Kunstencentrum Vooruit, KAAP, Workspacebrussels, de Vlaamse Gemeenschap Dank aan Winny Ang, Amy De Schutter, Macarius Basisschool, Eef Cornelissen, Katja Dreyer.

Nederlands gesproken