
UGent & Studium Generale
-
wo 18.03. 202020:00 - 22:00BALZAAL
Hittegolven, droogtes, bosbranden, stormen en overstromingen: de gevolgen van de klimaatverandering beginnen pijnlijk concreet en tastbaar te worden. Toch blijft de uitstoot van broeikasgassen verder stijgen. En dat terwijl wetenschappers ons in steeds minder omfloerste bewoordingen waarschuwen dat we afstevenen op een regelrechte en onomkeerbare klimaatcatastrofe tenzij we radicaal van koers veranderen. Gehoor krijgen die klimaatexperts niet of nauwelijks. Het beleid loopt ver achter de feiten aan. Er gaapt een kloof tussen het bewustzijn van de klimaatcrisis, intussen wijd verspreid, en de bereidheid daar ook naar te handelen.
Een deel van het probleem schuilt in het feit dat de klimaatopwarming de menselijke verbeelding voor grote uitdagingen stelt. Ze vereist immers dat we op een planetaire en geologische in plaats van een louter menselijke schaal denken. Klimaatverandering is een vorm van wat Rob Nixon “traag geweld” noemt: niet spectaculair en explosief maar geleidelijk en zo goed als onzichtbaar. Traag geweld maakt slachtoffers in de verre toekomst of aan de andere kant van de wereld. Het is niet tot één bron te herleiden, en er zijn geen eenvoudige oplossingen voor. Hoe kunnen we de langzame ramp die klimaatverandering heet, verhalen en verbeelden? Valt dit complexe, veelzijdige en weerbarstige fenomeen op een dusdanige manier weer te geven dat het brede publiek en met name de beleidsmakers eindelijk worden wakkergeschud?
PROGRAMMA
Via een lezing (door Alexander Devriendt, artistiek leider van het toneelgezelschap Ontroerend Goed), een panelgesprek (met filmmaker en activist Nic Balthazar, dichter Moya De Feyter, Alexander Devriendt en professor theaterwetenschap Christel Stalpaert, gemodereerd door literatuuronderzoeker, dichter en theatermaker Mahlu Mertens) en een performance (door slam poet Hind Eljadid) gaan schrijvers, kunstenaars en academici op zoek naar antwoorden op deze prangende vragen. De avond zal worden ingeleid door professor letterkunde Stef Craps en Studium Generale-coördinator Marjan Meganck, en afgesloten met de prijsuitreiking—door klimaatactivist Kyra Gantois en Gents schepen voor klimaat Tine Heyse—van de schrijfwedstrijd over klimaatverandering voor Gentse scholieren en studenten georganiseerd door de vakgroep Letterkunde van de Universiteit Gent in samenwerking met de studentenvereniging Prometheus.
Praktisch
wo 18.03 - 20:00 Balzaal
gratis mits reservatie
Nederlands gesproken
I.s.m. VormingPlus vinden rond dit thema 2 Samenleessessies plaats, op 23 en 30.03.2020. Meer info en inschrijvingen op https://www.vormingplusgent-
en https://www.
Credits
in samenwerking met UGent & Studium Generale Kask / HoGent