tg STAN / Moussem / Kloppend Hert

'Move (on)' (première)
wo. 05.02.2020 - za. 08.02.2020
wo 05.02.'20
-
za 08.02.'20

Gebaseerd op teksten van schrijvers uit het Midden-Oosten, Noord-Afrika & de diaspora

Negen acteurs en dansers met heel uiteenlopende achtergronden vonden elkaar in de taal en het werk van de Britse toneelauteur Dennis Kelly. Ze verweven zijn 'Orphans' (uit 2009) op subtiele manier met gedichten en literatuur uit het Midden-Oosten*, maar ook met dans. Hun personages staan voor een kantelmoment, hun trajecten kruisen elkaar doorheen haperende communicatie en choreografieën. Ze zoeken naar een gemeenschappelijke taal in een afbrokkelende, koude wereld. En misschien vinden ze hoop, weerbaarheid en solidariteit in het samen zijn, samen bewegen, samen ageren. 

Als gevolg van de hybride wereld waarin we leven, zeggen ze ondanks alles: tussen ons werkt het alvast, let's move (on)

"You think, - and I am not criticizing -, but you think that things work out fair, but they don't, they really don't. This isn't the fair world you think it is, Danny, and I'm not saying what you believe is wrong because I love you for that, but now is not the time for that, because this is now."

Rond de werktafel zitten: 

  • Actrice Btissame Bourrich, laatstejaarsstudente aan het Conservatorium van Antwerpen;
  • Evgenia Brendes, actrice van Russische origine;
  • de Franse toneelspeelster Olga Mouak;
  • de Palestijnse acteur en schrijver Atta Nasser;
  • Haider Al Timimi, artistiek leider van het gezelschap Kloppend Hert;
  • danser en choreograaf Youness Khoukhou;
  • de Braziliaanse danser en acteur Gustavo Vieira;
  • en twee van de stichtende leden van tg STAN, Jolente De Keersmaeker en Frank Vercruyssen.

Ze vonden een gemeenschappelijke herkenning in het universum van Dennis Kelly, wiens werk als een dof gegrom het gevoel van onbehagen in de huidige maatschappij uitdrukt, met haperende communicatie, eenzame dromen en plotse uitbarstingen van geweld tegenover de ander die men niet kent. Deze levendige en vaak chaotische dialogen, zowel tragisch als banaal, drukken de existentiële en morele onzekerheid van onze medeburgers uit.

Opdat de spelers zich zo vrij mogelijk kunnen uitdrukken, bevat Move (on) choreografieën waarin de lichamen zich verbinden met de teksten. Ze speuren naar de overeenstemming tussen de innerlijke leefwerelden en hun uiterlijke uitdrukking, het wrijvingspunt tussen het individu en de groep.

over Dennis Kelly:

Dennis Kelly (°1970) is een Brits toneelauteur die opgroeide in Barnet, in Noord Londen. Hij verliet op zijn zestiende de schoolbanken om in een supermarkt te gaan werken. Hij ontdekte theater in die periode door bij een lokale jeugdgroep te gaan spelen. Op zijn dertigste studeerde hij af aan de University of London in de Drama and Theatre Arts. Hij schreef toen ook zijn eerste toneelstuk, 'Debris' - een "in-yer-face" stuk over een broer en een zus die op absurde manier hun dysfunctionele opvoeding proberen te verwerken. Het controversiële 'Osama the Hero', over een jongen die voor een schoolproject een verdediging van Osama bin Laden schrijft, volgde in 2003. Dit was het begin van Kelly's band met het Hampstead Theatre. Het claustrofobische 'After the End' kwam uit in 2005, gevolgd door 'Love and Money' het jaar daarop. Kelly's schreef ook een sitcom - 'Pulling' - die in 2007 werd uitgezonden op BBC3. Ander toneelwerk van Kelly: 'DNA', 'Taking Care of Baby', 'Orphans', en 'Boys and Girls'. 

* Citaten van o.a. Mourid Barghouti (Palestina), Omar Khayyam (Iran), Abdellatif Laâbi (Marokko) en Mohammad Al-Maghut (Syrië).

tg STAN staat dit seizoen maar liefst drie keer op de planken in Vooruit, met o.a. 'Que sera sera Hitchcock Truffaut Cavet Godard pour qui por quoi' en 'The way she dies'. 'Move (on)’ is een van die nieuwe voorstellingen.

Maak kennis met de cast

Koop tickets aan voordeligere prijs

Vanaf 3 tickets geniet je van een voordelig tarief. Stel zelf een abonnement samen met minstens 3 events en krijg een korting tot 20%.

Button bestel abonnement

Praktisch

wo 05.02 t/m zo 08.02 - 20:00 Theaterzaal
€18 / 16 / 14 / 8

podium, theater

Nederlands, Engels, Frans, Arabisch, Portugees en Russisch gesproken. Met boventitels in het Engels en Frans. 

Credits

van & met Btissame Bourrich, Evgenia Brendes, Jolente De Keersmaeker, Olga Mouak, Atta Nasser, Haider Al Timimi, Youness Khoukhou, Frank Vercruyssen & Gustavo Vieira - kostuums Sietske Van Aerde - lichtontwerp Stef Stessel - productie tg STAN - coproductie Kloppend Hert, Moussem, Toneelhuis & Kunstencentrum Vooruit - met medewerking van Laurence D'Hondt