Talking Tom - Tine Guns
Talking Tom - (c) Tine Guns

Proeven van troost

Amen & Beyond
do. 16.05.2019 14:00 - 17:00
do 16.05.'19
Vanaf 14:00

Een literaire en filosofische namiddag waarin we door afstand te nemen van verdriet ons verlies benaderen

Een middag vol literatuur en filosofie waarin we door afstand te nemen van verdriet, we juist dichter bij ons ons verlies komen. We bespreken inzichten uit de filosofie en zoeken naar antwoorden op vragen vragen die de literatuur oproepen. We lezen samen ‘Les Sangliers’ van Sien Volders en we verdiepen ons in gedichten over verlies en rouw. Kortom, een middag waar inhoudelijk ruimte is voor leegte en stilstaan bij pijn.

Het programma wordt verzorgd door filosoof en moreel consulent Eva Rousselle die al vijftien jaar filosofiecursussen en leesgroepen begeleidt (VormingPlus Gent- Eeklo). Zij wordt bijgestaan door Sofie Vandamme, docent aan School of Arts en oprichter van De Letterie, een nieuw letterenhuis in Oostende.

"Eind mei debuteert (instagram)poëte Siel Verhanneman met haar eerste roman 'Zo Scherp'. Tijdens Proeven van Troost komt ze al een tipje van de sluier oplichten! Samen met haar illustratrice zal ze ons meenemen in haar wereld van beleven en tekenen rond verlies en verdriet. Siel is een ziel om te leren kennen!" (Barbara Raes over proeven van troost) 

"Ephameron tekent gans de namiddag 'Proeven van troost', maar vertelt ook over haar eigen werk "Wij Twee Samen". Ephameron is met haar prachtige tekeningen een absolute lieveling van @Amenra en @Beyond The Spoken." (Barbara Raes over proeven van troost)

Onderdeel van:
Amen & Beyond

Timetable

Sessie 1 - Workshop ‘filosoferen is leren sterven’ door Eva Rousselle (14:00-15:30)

Hoe kunnen we ons verhouden tot verlieservaringen, in het bijzonder de dood? Montaigne zei dat wie leert te sterven, ook leert te leven. Volgens hem kwam het er dan ook op aan met de dood vertrouwd te geraken, bv. door er dicht bij te komen en ze niet uit te bannen. Ook filosofen als Nussbaum en Kierkegaard nodigen ons uit om de angst, tragiek en kwetsbaarheid van onze menselijkheid te omarmen. Epicurus stelt dan weer dat waar wij zijn, de dood niet is, en waar de dood is, wij niet zijn. En volgens Seneca is het probleem niet dat we te weinig tijd hebben, maar dat we teveel tijd verspillen. Tijdens deze workshop laten we ons door verschillende filosofen inspireren om beter te sterven. We doen ook enkele reflectie-oefeningen.


Sessie 2 - SamenLezen: ‘Les Sangliers’ van Sien Volders (16:00-17:00) 

We lezen samen een kortverhaal van Sien Volders. Dit doen we aan de hand van de samenleeswerkvorm, ontwikkeld door The Reader Organisation. Iemand leest hardop het verhaal voor en pauzeert doorheen de tekst. Het is in die pauzes dat we met elkaar in gesprek gaan over onze leesbeleving. Wat springt eruit, wat raakt je, welke beelden komen bij je op? Welke woorden werken en welke zinnen zijn onweerstaanbaar? De tekst fungeert als spiegel voor eigen gedachten en gevoelens. Door die met elkaar te delen verrijk je je lezing van het verhaal.
 

Sessie 3 - “verdriet gedijt en slijt het best als het vrij wordt gelaten” (17:00-19:00)

Een lezing over het rouwproces van verlies in de literatuur door Sofie Vandamme. Aansluitend is er een gesprek met Siel Verhanneman en illustratrice Larissa Viaene.

Larissa Viaene (°1990) woont en werkt in Brussel) is zowel illustrator, beeldend kunstenaar en performer. Ze behaalde een Mastergraad in de Multimediale Vormgeving, maar studeerde ook grafische kunsten. In haar werk schemert haar liefde voor het lieve vreemde door met vaak aparte, licht humoristische wezens. Larissa Viaene werkte eerder reeds samen met Amenra.

Siel Verhanneman (°1989) woont en werkt in Kortrijk. In 2013 verloor ze haar vader, drie jaar later stierf haar zus. Vaarwel zeggen lijkt wel een constante in haar leven. Met vallen en opstaan vecht ze zich een weg terug in het leven via haar pen. In 2016, een maand voor de dood van haar zus, bracht de overweldigende respons op sociale media Siel ertoe een dichtbundel in eigen beheer uit te brengen over de dood van haar vader. Siel Verhanneman (check zeker eens haar instagram) zal na haar twee papieren dichtbundels, nu ook op 23 mei haar eerste roman "of iedereen gaat dood" uitbrengen. 

Slot met Ephameron

Vooruit-stadstekenaar Ephameron heeft de namiddag heeft geïllustreerd en komt vertellen over haar prachtige boek: “Wij Twee Samen”. Dit boek speelt een belangrijke rol tijdens programma van de stadstekenaars. In het verleden werkte Ephameron ook al samen met Colin H. Van Eeckhout (Amenra). In ‘Hinderland tekende ze live een videoclip bijeen voor Van Eeckhout zijn soloproject.
 

Talking Tom - (c) Tine Guns