Out The Frame

Lotic, Lafawndah, Charlotte Adigéry, Dvtch Norris & more
za 23
maart
Data & tickets

Explore the unfolding universe of hip hop 

OUT THE FRAME 2019

Noteer alvast zaterdag 23 maart met stip in je agenda, want dan organiseren we samen met All Eyes On Hip Hop de tweede editie van OUT THE FRAME. Een eendaags hiphopfestival dat vrolijk buiten de lijntjes kleurt van de reguliere hiphop en de hand reikt naar indie, electronica, spoken word en r&b. Ontdek avontuurlijke nieuwe projecten van gevestigde waarden, de hiphop-headliners van morgen en een mengelmoes aan stijlen. Kom en verken het immer uitdijende universum van de hiphop.


“The inaugural Out The Frame Festival is a lesson in female power, Belgian hip hop and Afrofuturistic capabilities. (...) . The lineup is full of underground sounds that teeter on the fringes of mainstream hip hop.” - The Quietus 
 

Full line-up 

Lotic: ‘Endless Power’ / Lafawndah / Charlotte Adigéry / DVTCH NORRIS / Glints / BbyMutha / Lander Gyselinck & Quelle Chris / Barney Artist / Connie Constance / Dope Saint Jude / Prison Religion / Coby Sey / Luie Louis & De Luie Live Band / Martha Da'ro / Rare Akuma / STILL: ‘GOVERMENT’ featuring Devon Miles & Freweini

+ Afterparty with Lefto / Gayance


Lotic: 'Endless Power'

Lotic aka producer J’Kerian Morgan groeide op in Houston Texas, waar ze elektronische compositie en saxofoon studeerden. Daarna staken ze de grote plas over om zich te nestelen in Berlijn. Daar experimenteerden ze met electronica en spacey sounds. Al snel werden ze een icoon binnen de Berlijn-scene en een van de belangrijkste Europese stemmen van de LGBTQI-gemeenschap. Vorig jaar gooide Lotic hoge ogen met ‘Power’. Hun weergaloze debuut stond ook meteen op één in FACT-Magazine’s jaaroverzicht. Tijdens OUT THE FRAME pakken ze in première uit met ‘Endless Power’, een nieuwe audiovisuele show ontworpen door kunstenaar Emmanuel Biard die Vooruit samen produceerde met het Berlijnse CTM festival en het Nederlandse festival Rewire. Meet Lotic: Logge beats, nerveuze drums & vervormde vocals.


“The debut from the Berlin-based producer explores at the idea of power in the world and within themself, tiptoeing the line between exuberance and terror.” - Pitchfork


“Gnarly, emotionally powerful electronica” - The Guardian


 


LAFAWNDAH

Welkom in het surrealistische sound-universum van LAFAWNDAH. Ze heeft nog maar twee EP’s de wereld ingegooid, maar iedereen kijkt nu al met argusogen naar haar aanstormende debuut LP ‘Ancestor Boy’ (22 maart 2019, de dag voor OUT THE FRAME!). De Amerikaanse Lafawndah heeft Iraanse roots, maar is grootgebracht in Parijs. Haar multiculturele jeugd weergalmt in haar spacey, eastern techno-inspired popsongs waar mystiek om de hoek meegluurt. Lafawndah duikt ondertussen geregeld op in lijstjes van artiesten om in het oog te houden in 2019. Live niet minder dan verpletterend goed met een heuse spanningsboog vergelijkbaar met haar zelfgedraaide videoclips.


“Intriguing, pan-cultural avant-world music ideal for dancing, magic massages and brain pooling.” - The Guardian

 

 


Charlotte Adigéry

WWWater wwwas volgens de nationale en internationale pers nog een van dé hoogtepunten van OUT THE FRAME 2018. Komende editie stelt WWWater-frontvrouw Charlotte Adigéry, tevens ook Vooruit-muziekresident, haar splinternieuwe solo-EP ‘Zandoli’ voor. De nieuwe release ligt op 8 februari in de rekken via het DEEWEE-label van de Dewaele Brothers (Soulwax/Too Many Dj’s).


Het speerpunt van haar nieuwe worp ligt bij de nieuwsgierigheid naar haar Caribische roots. Ze ging op zoek naar haar identiteit en wat het betekent om als gekleurde Caribische vrouw op te groeien in België. Dat resulteert in funky teksten geschreven in creole, een mengvorm van verschillende talen. In vooruitgeschoven single ‘High Lights’ herken je meteen de typische catchy Adigéry-zanglijnen met een geestige knipoog naar het belang van kapsels, een eeuwenoude manier van zelfexpressie. WWWater-maatje Bolis Popul zorgt dan weer voor onweerstaanbaar dansbare beats. Catch the Adigéry-vibe live on stage!


“Charlotte Adigéry (WWWater) is a revelation, put forward as Solange meets Shabazz Palaces, expectations are high, and her link with Soulwax suggests that a less-obvious musical path is being forged.” RTE about OUT THE FRAME 2018
 

"The Belgian-Caribbean musician’s breakout EP, co-produced by Soulwax, channels Guadeloupean influences into striking, playful electro pop with a sly sense of humor." - Pitchfork about 'Zandoli' (7.8/10) 

 
 

 


DVTCH NORRIS

De Antwerpse, Engelstalige rapper DVTCH NORRIS, aka Dutch, zette zijn eerste stappen op een podium als gastmuzikant bij Coely. Samen tourden ze door Europa, maar ook solo bleef de Antwerpenaar niet stilzitten. Hij tekende bij het befaamde independent label Beatville en bracht al verschillende EP’s en scherpe singles uit als ‘Toothpick’ & ‘SickOfAllThis’. Verwacht je aan some late night chill vibes, afgekruid met gewelddadige bassen.

“Zijn Engels is impeccable, zijn enthousiasme aanstekelijk en zijn vrolijke, super energieke performance een wakkermakertje” - Humo 

 

Glints

Man achter Glints is Jaan Maarschalk Lemmens. Hij combineert zijn karrevracht aan poëtische lyrics met levendige hiphop, etherische electronica en dreamy popsongs. Alsof Mike Skinner van The Streets zou meezingen met Moderat. De catchy teksten en melodieën krijgen nog een extra sing-a-long touch door zijn onweerstaanbare Britse accent, waar de Antwerpenaar zijn roots liggen.

Zijn EP’s ‘Glints’ (2015) & ‘Burgundy’ (2017) en doorbraakhit ‘Bugatti’ werden gretig opgepikt door Studio Brussel en bezorgden hem al spots op o.a. Pukkelpop. Glints is furieus, catchy en extreem dansbaar. It’s hip hop, but not as you know it!

 Bbymutha

Drie EP’s en een virale videoclip voor single ‘Rules’, meer had het Amerikaanse Bbymutha niet nodig om een gigantische fanbase achter zich te scharen. De mengvorm van hiphop, beats & reggae met diepe baslijnen en af en toe een snerp gitaar is de ideale soundtrack voor een zomerfeest die wederom is uitgelopen tot in de ochtend. Dat het zweet van de muren van Vooruit zal gutsen, staat nu al vast.

Bbymutha behoort tot de nieuwe generatie underground, female-power rappers. Ze is een alleenstaande moeder van twee tweelingen en wil enkel teren op artistieke inkomsten. Als welgemeend feministisch statement kan dat tellen. Zelf omschrijft ze haar muzikaal universum als ‘The Mutha Land’ waar vrouwen de lakens uitdelen en vulgair, sexueel en ambitieus de basiscompetenties vormen van haar muzikaal rijk. Ze tourde al vaak met soulmates Noname, CupcakKe & Tierra Whack en producers als Suicideyear én LSDXOXO stonden in de rij om met haar samen te werken. 2019 wordt het jaar van haar eerste full-album en een eerste, exclusieve Belgische show tijdens OUT THE FRAME.

 
“Bbymutha is leading the pack for the next generation of southern rap artists.” - Vibe

 


 

Lander Gyselinck & Quelle Chris

Lander Gyselinck (o.a. STUFF.) en de New Yorkse rapper Quelle Chris koesteren al jaren een hechte vriendschapsband. Ze leerden elkaar kennen toen Gyselinck een jaartje jazz in New York ging studeren. Tien jaar later is het contact nog steeds niet verwaterd en dromen ze ervan om ooit eens samen op een podium te staan… Tijdens OUT THE FRAME staat dat dan ook eindelijk te gebeuren in de vorm van een exclusief en eenmalig project.
 

Een week voor OUT THE FRAME duiken ze samen de repetitieruimtes van Vooruit in om er te sleutelen aan hun unieke show. Gyselinck vat post achter zijn vertrouwde drumvellen en rapper Quelle Chris schudt bonzende raps uit zijn mouw. De energieke rapper zit niet stil en zette zijn naam al onder meer dan vijftien albums en samenwerkingen. Vorig jaar kreeg hij nog samen met zijn wederhelft Jean Grae iedereen warm met hun plaat ‘Everything’s Fine’. Mis deze kans niet om een avontuurlijke en genrebrekende samenwerking live mee te maken!

"I'm extremely proud and excited to work with a musician and percussionist as cold as Lander. I tend to lean on the super minimal yet heavy rhythmic end and Lander is a master of rhythm while also playing with the complexities of space and noise. Bringing the two together is going to be Frankenstein's ballerina." - Quelle Chris

 

 


Barney Artist

De Britse rapper Barney Artist bracht vorig jaar zijn warm ontvangen debuut LP ‘Home is where the art is’ uit. Een funky plaatje inclusief samenwerkingen met Tom Misch, Jordan Rakei en Alfa Mist. Het leverde zijn eerste UK-headline tournee op en hij dook ook op in Europa. Zo verzorgde hij vorig jaar nog het voorprogramma van de uitverkochte shows van Oscar And The Wolf in het Antwerpse Sportpaleis. De jolige performer raakt gevoelige, persoonlijke emoties, maar staat live vooral garant voor fun en hapklare hip hop. Dansen! Dansen! Dansen!
 

 “The East London rap maverick gets personal with jazz-infused hip hop.” - Wonderland Magazine


 


Connie Constance

In tijden waar een golf van Britse singer-songwriters de wereld verovert, slaagt Connie Constance erin zich met subtiele soul te onderscheiden van de hype. Een warme, volle stem met soulvolle indie vibes en poëtische teksten wisten de aandacht te trekken van o.a. NME en The FADER. Al snel volgde een deal met gerenommeerd label AMF Records waarop ze de ironische EP ‘Boring Connie’ op uitbracht.

De Britse Connie is pas 22, maar voelde zich haar hele jeugd al een buitenstaander. Ze had geen contact met haar Jamaicaanse/Nigeriaanse vader en groeide op in een volledig blanke familie en school. Een gevoel van eenzaamheid begeestert haar adolescentie en de zoektocht naar haar roots en identiteit vormt dan ook de inspiratie van haar songs. Een moment van sfeer en rust tijdens het dansvloer-geweld van OUT THE FRAME.

 

 


Dope Saint Jude

Het Zuid-Afrikaanse hiphop-fenomeen Dope Saint Jude is niet alleen een belangrijke gekleurde en feministische stem, maar als voormalige drag king vormt ze ook het uitgangsbord van de queer-identiteit in het Afrikaanse continent. Haar eclectische sound is moeilijk onder te brengen als hiphop pur sang. Zo maakt ze gretig gebruik van uiteenlopende invloeden als Tupac, Riot Grrrl, Tracy Chapman, Queen en de visuele genialiteit van Björk om zich te onderscheiden als krachtige indie-hiphop met bombast en felle lyrics.

“Dope Saint Jude is the patron of South Africa’s intersectional Hip Hop scene” - Vice

 

 


Prison Religion

Prison Religion is een samenwerking tussen beeld- en geluidskunstenaars Poozy en False Prpht. De uitkomst is kletterende trap en noisey electronica. Na de releases ‘Cage With Mirrored Bars’ (2016) en ‘O Fucc Im On The Wrong Planet’ (2018) slaan ze nu de handen ineen met bevriende artiesten Rabit, Endgame, Swan Meat & Lee Gamble voor een remix album. Noisey hiphop voor de fans van Death Grips!

 


 


Coby Sey

DIY-artiest Coby Sey is al jaren een icoon van de club music in South East London. De vocalist, muzikant & dj slaagt erin om met zijn avontuurlijke mix aan beats een nieuwe dimensie te geven aan de dansvloer. Denk aan dancefloor madness doorwassen van samples, hiphop, drone, jazz & electronica. Hij deelde al meermaals het muzikale bed met Tirzah, Mica Levi en Babyfather. On stage licht ontvlambaar en o zo dansbaar.

  

STILL - ‘GOVERNMENT’
ft. Devon Miles & Freweini Zewoldi

De man achter het electronica-fenomeen STILL is de veelzijdige Italiaan Simone Trabucchi. De Nomadische beeld en geluidskunstenaar nam al vele gedaantes aan, zo gaf hij als Dracula Lewis al een hedendaagse touch aan traditionele folkmuziek. Zijn meest recente project STILL werd opgehangen aan historische gebeurtenissen in de jaren 30. Fascistisch Italië viel toen Ethiopië binnen en verdreef de laatste Ethiopische koning Hailé Selassie. Daaropvolgend verbrandde de rastafari-gemeenschap in Trabucchi’s hometown Vernasca beelden van Hailé Selassie. Niet als viering, maar als aanklacht en verafgoding van Selassie. In STILL onderzoekt Trabbuchi de verbintenis tussen de Italiaanse, Ethiopische en Jamaicaanse cultuur met als resultaat een crunchy electronica-project met zuiderse invloeden.

Tijdens OUT THE FRAME stelt STILL hun nieuwe AV-show ‘Goverment’ voor. Een meerstemmig electronica-experiment vergezeld van psychedelische visuals gebaseerd op de graphic novels van Jamaicaanse rastafari Salmm. Afrikaans-Italiaanse MC’s Devon & Freweini touren mee als gastrappers.

 


 


Martha Da’ro

Smooth & chill zijn de adjectieven bij uitstek voor de muziek van Marhta Da’ro aka Martha Canga Antonio. Ze maakte eerder al deel uit van het hiphop-collectief Soul’Art waarmee ze door Europa tourde. Daarnaast is ze ook actrice, zo was ze al te zien in de bekroonde film ‘Black’ van Adil El Arbi & Billal Fallah. Maar nu ambieert ze een muzikale solo-carrière en haar debuut EP ‘Cheap Wine & Paris’ wordt in 2019 verwacht. Laid-back popsongs voor de fans van Amy Winehouse, Alicia Keys & Lily Allen.

 

Luie Louis & De Luie Live Band

Louis Wouters aka Luie Louis is een jonge Antwerpse rapper en producer. In 2017 releasete hij zijn eerste solo-album ‘Love Life Louis’. De afgelopen jaren speelde hij daarmee op grote en kleine podia in Vlaanderen en werkte hij zich zo in de spotlights als een van de grote beloftes van de Belgische hiphopscene. In het voorjaar van 2019 brengt hij de EP ‘The Golden Classics’ uit. Hiervoor herwerkte hij samen met De Luie Live Band enkele bestaande nummers van zijn debuutalbum en van zijn groep Roedel. Rauwe hiphop met een vunzig Antwerps accent, Hupla!

“Luie Louis schudt Antwerpse hiphop wakker met zijn 'Slechte Gewoontes' ” - Humo

 Rare Akuma

Rare Akuma, aka Shyheim Newell, is Antwerpens next big hip hop-thing. Europa en zelfs de US reiken hun hand al naar dit new kid on the block. Zijn miljoenen soundcloud-luisterbeurten liegen er niet om en $uicideboy$ is uitgesproken fan. De jonge snaak zette zijn voet aan wal met rage-core. Beeld je een samenwerking in tussen Slipknot, Kanye West & Childish Gambino en je komt uit op de debuut EP’s van Rare Akuma. Met zijn eerste full-album ‘Akuma Season’ (2018) laat hij de brute baslijnen gedeeltelijk achterwege en pusht zichzelf een stap verder. met songs als ‘Succubus’ & ‘Romeo & Juliette’ weet hij je ziel te raken met geniale melodieën en melancholische verses. Een absoluut niet te missen show on fire!

"De jonge Antwerpenaar laat zien hoe het moet, en heel wat grote heren aan de andere kant van de oceaan kijken mee." - Vice

 
Afterparty

Lefto (Studio Brussel) and Gayance (Belgium-based Canadian hip hop-guru) will be manning the decks after all the live action is done and dusted. A sick hip-hop afterparty guaranteed to go on until the early hours. OUT THE FRAME 2019: come and explore the unfolding universe of hip hop.

 

Lotic
Lotic
LAFAWNDAH
LAFAWNDAH
Charlotte Adigéry
Charlotte Adigéry
DVTCH NORRIS by Victor Darmont
DVTCH NORRIS by Victor Darmont
Glints by Lisa Moens
Glints by Lisa Moens
BbyMutha
BbyMutha
Lander Gyselinck by Francis Vanhee
Lander Gyselinck by Francis Vanhee
Quelle Chris
Quelle Chris
Barney Artist
Barney Artist
Discover all the OUT THE FRAME artists in our Spotify-playlist! 

 

 

Benieuwd naar de OUT THE FRAME-vibes? Herbeleef dan hieronder de vorige editie met onze aftermovie! 
 

Credits

Sat 23.03 - 19:45 Vooruit Balzaal, Café en Scène Theaterzaal
€20 / 17 (presale) 
Grouptickets (Starting from 5 tickets) = €15

Timetable TBA! 

 

Together with All Eyes On Hip Hop