Tegenlicht Meet Up 9000

9000
di 26
februari
Data & tickets
  • di 26 feb 2019
    20:00 - 22:00
    Foyer Theaterzaal
    gratis

Gerenommeerde Nederlandse documentairereeks on the road  

VPRO's Tegenlicht is een gerenommeerde reeks maatschappelijke documentaires. Diepgravend onderzoek en verrassende stemmen die praten over urgente thema's. Gent is een stad die overloopt van nieuwsgierige en geëngageerde mensen. Met Tegenlicht Meet Up 9000 combineren we beiden.

In het najaar van 2017 startte Masereelfonds, ACV Oost-Vlaanderen, Timelab, Herberg Macharius en de VPRO een reeks filmavonden waarbij er nadien nagepraat wordt met verrassende, lokale stemmen. Vanaf februari 2019 slaan Vooruit en de Nederlandse partners de handen ineen. Elke maand bekijken we een docu en gaan we in gesprek met elkaar over het thema van de aflevering. Voor de Gentse editie kiezen we ervoor een centrale gast aan de tafel te vragen. Deze kiest de reportage uit het Tegenlicht VPRO aanbod. Een moderator faciliteert achteraf het debat en uiteraard drinken we daar een glas bij.

Tegenlicht is toekomstjournalistiek: een reeks informatieve programma’s waarin nieuwe ideeën en trends binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij en wetenschap worden onderzocht, uitgegeven door VPRO. Tegenlicht Meet Up is een formule die in Nederland al in meer dan 25 steden plaatsvindt.


Centrale Gast 

De Brits-Keniaanse beeldend kunstenaar Grace Ndiritu studeerde kunst en textiel aan de Winchester School of Art en De Ateliers in Amsterdam. In 2012 nam Ndiritu de drastische beslissing om alleen in steden te komen wanneer het echt nodig is. Ze kiest er voor om te leven in the middle of nowhere in de natuur en onderzoek te doen naar alternatieve, ecologische en spirituele levenswijzen. Tijdens seizoen 2018-2019 lanceert ze samen met kunstencentrum Manoeuvre ‘s werelds eerste pay what you can (PWYC)-modewerk. Die nieuwe lijn wordt voorgesteld in De Koer, een vrijplaats in het hart van de Gentse buurt de Brugse Poort. 


Gekozen aflevering 

Grace Ndiritu koos de Tegenlicht aflevering 'Compassie als oplossing volgens George Monbiot'. Hoe overwinnen we toenemende vervreemding, eenzaamheid en ecologische rampspoed? Er is een nieuw verhaal nodig om de samenleving te bevrijden van het allesoverheersende rendementsdenken. De invloedrijke Britse denker George Monbiot heeft antwoorden hoe we uit deze puinhoop komen. We moeten onze relatie tot de natuur, de medemens, de gemeenschap, de politiek, en vooral tot onszelf opnieuw uitvinden.
 

Tina De Gendt gaat nadien in gesprek met Grace Ndiritu én u! Het gesprek is deels in het Nederlands en deels in het Engels.
 

Credits

#1 - 26.02 / #2 - 26.03 / #3 - 16.04 / #4 14.05 (20:30!) / # - 18.06
Telkens om 20:00 in de Foyer Theaterzaal
NL / In Dutch
ism Masereelfonds, ACV Oost-Vlaanderen, Timelab en de VPRO