10x10

Bosse Provoost

Matisklo
28 mrt
-
29 mrt
Data & tickets

 Nieuw werk van aanstormend theatertalent

Onderdeel van:
10 X 10

In zijn nieuwe voorstelling ‘Matisklo’ gaat aanstormend theatertalent Bosse Provoost aan de slag met gedich­ten van dichter Paul Celan. Celan gaat als overlever van de Holocaust moreel en talig tot het uiterste. Zijn poëzie reikt naar wat zich ver voorbij de taal bevindt: een wereld lang voor of ver voorbij de mensen, een spreken vanuit het eigen dood­-zijn. In Celans poëzie is ieder woord als een steen die opgepakt en vanuit meerdere richtingen bekeken kan worden. Drie spelers doen een worp.

 

Provoost nodigt theatermaker Max Pairon uit om - in confrontatie met de gedichten van Celan - zijn onderzoek naar radicale, mensomvattende kostuums verder te zetten. Naast Pairon maken nog enkele ambigue en in zichzelf gekeerde figuren hun opwachting. Wat voor spreidstand tussen beteke­nis en verbeelding ontstaat wanneer deze figuren en Celans gedichten elkaar ontmoeten?

 

Getuigt het duister aan de hemel niet van het verre sterrenlicht dat onze wereld onmogelijk kan bereiken? ‘Matisklo’, een uitnodiging om naar ‘zwartsterren’ te turen.

 

EXTRA op do 28.03: aftertalk met Farbod. 

 

Dit seizoen organiseren we een aantal nagesprekken met diverse artiesten uit het Vooruitprogramma. Voor de komende nagesprekken werken we samen met Dina & Farbod. Ze zullen elk op hun eigen manier het gesprek in goede banen leiden. Verwacht je aan een frisse, ongedwongen en bondige aftertalk.

 

Meer info over deze aftertalk

 

Steeds gratis & vlak na de voorstelling in de zaal (duur: 20-25 min). 
Een overzicht van alle aftertalks vind je hier

 

Dries Segers
Dries Segers

Bosse Provoost legde al een mooi parcours af. Met ‘Herberg’ maakte hij een adembenemend spektakel onder een brug van de E17, en voor ‘Moore Bacon!’ ontving hij de TAZ-KBC Jongtheaterprijs op Theater Aan Zee. Hij richtte ook mee het collectief de polen op, waarmee hij in 2017 ‘The Act of Dying’ creëerde - in première in Vooruit. Nog tot 2021 werkt Provoost onder de vleugels van Toneelhuis en P.U.L.S. , wat hem de kans biedt een voorstelling voor grotere zalen te maken.  

Credits

van & met: Max Pairon, Ezra Veldhuis, Joeri Happel, Geert Belpaeme, Bosse Provoost, Lien Wildemeersch & Benjamin Cools - tekst: Paul Celan - vertaling: Ton Naaijkens - productie: Toneelhuis & Kraagsteen - coproductie: Kunstencentrum Vooruit & Jonge Harten Theaterfestival - met de steun van: Wp Zimmer & De Brakke Grond, Amsterdam - met dank aan: Hendrik Van Doorn & Rosie Sommers - beeld Bosse © Dries Segers 

 

Nederlands gesproken