10x10

Bosse Provoost

Matisklo
28 mrt
-
29 mrt
Data & tickets

 Nieuw werk van aanstormend theatertalent

Onderdeel van:
10 X 10

Provoost nodigt theatermaker Max Pairon uit om - in confrontatie met de gedichten van Celan - zijn onderzoek naar radicale, mensomvattende kostuums verder te zetten. Naast Pairon maken nog enkele ambigue en in zichzelf gekeerde figuren hun opwachting. Wat voor spreidstand tussen beteke­nis en verbeelding ontstaat wanneer deze figuren en Celans gedichten elkaar ontmoeten?

 

Getuigt het duister aan de hemel niet van het verre sterrenlicht dat onze wereld onmogelijk kan bereiken? ‘Matisklo’, een uitnodiging om naar ‘zwartsterren’ te turen.

 


"Provoost heeft de ogenschijnlijk onbegrijpelijke taal van Celan hoofdzakelijk willen verbeelden. Vandaar die bizarre kostuums, en al die minimale en tergend trage bewegingen op het toneel. Ik begon geheel blanco aan deze voorstelling, zoals ik altijd het liefste doe, en vond het vooral onweerstaanbaar grappig. Woestijndroge humor, die me deed denken aan Beckett en Wim T. Schippers. Provoosts beeldtaal geeft de woorden van Celan, ooit ontrukt aan een onmetelijke dodenakker, een geheel nieuwe betekenis. Tegelijk laat hij ze in hun waarde. (...) "Net nu zelfs de president van de Verenigde Staten racisme en antisemitisme weer salonfähig helpt maken, zet een stel jonge Vlaamse makers de taal van een bijna vergeten Holocaust-dichter in een fris en nieuw toneellicht. Chapeau. Voor de ambitie, en voor de onberispelijke uitvoering."
Joost Ramaer - Theaterkrant"In deze beelden – en zo zijn er nog – gaat Matisklo open, openbaart zich in de hoofden van de toeschouwers een wereld die groter is dan de beelden zelf, en waarin het onuitsprekelijke tastbaar wordt."
Evelien Coussens - Etcetera
 

 

EXTRA op do 28.03: aftertalk met Farbod. 

 

Dit seizoen organiseren we een aantal nagesprekken met diverse artiesten uit het Vooruitprogramma. Voor de komende nagesprekken werken we samen met Dina & Farbod. Ze zullen elk op hun eigen manier het gesprek in goede banen leiden. Verwacht je aan een frisse, ongedwongen en bondige aftertalk.

 

Meer info over deze aftertalk

 

Steeds gratis & vlak na de voorstelling in de zaal (duur: 20-25 min). 
Een overzicht van alle aftertalks vind je hier

 

(c) Kurt van der Elst
(c) Kurt van der Elst
Dries Segers
Dries Segers
(c) Kurt van der Elst
(c) Kurt van der Elst
(c) Kurt van der Elst
(c) Kurt van der Elst
(c) Kurt van der Elst
(c) Kurt van der Elst
(c) Kurt van der Elst
(c) Kurt van der Elst
(c) Kurt van der Elst
(c) Kurt van der Elst

Bosse Provoost legde al een mooi parcours af. Met ‘Herberg’ maakte hij een adembenemend spektakel onder een brug van de E17, en voor ‘Moore Bacon!’ ontving hij de TAZ-KBC Jongtheaterprijs op Theater Aan Zee. Hij richtte ook mee het collectief de polen op, waarmee hij in 2017 ‘The Act of Dying’ creëerde - in première in Vooruit. Nog tot 2021 werkt Provoost onder de vleugels van Toneelhuis en P.U.L.S. , wat hem de kans biedt een voorstelling voor grotere zalen te maken.  

Credits

concept/regie: Bosse Provoost
tekst: Paul Celan
vertaling: Ton Naaijkens
co-regie: Ezra Veldhuis, Geert Belpaeme
dramaturgie: Geert Belpaeme
scenografie & licht: Ezra Veldhuis
geluid: Benjamin Cools
kostuums: Max Pairon
spel: Joeri Happel, Benjamin Cools, Ezra Veldhuis, Geert Belpaeme
productie: Toneelhuis, Kraagsteen
coproductie: Jonge Harten Theaterfestival, Kunstencentrum Vooruit
met de steun van: WP Zimmer, De Brakke Grond
gerealiseerd met de steun van de Tax Shelter maatregel van de Belgische federale overheid, casa Kafka Pictures empowered by Belfius

 

Nederlands gesproken