© Michiel Devijver

Vooruit restaureert: de zuidtoren

In de periode 2020-2035 vinden in Kunstencentrum Vooruit grote restauratiewerken plaats. In de eerste fase, die tot eind 2021 loopt, namen we als een van de eerste én meest dringende locaties de zuidtoren onder handen. De twee torens bovenaan de voorgevel vormen sinds jaar en dag mee de iconische skyline van het gebouw. Maar de zuidtoren - de toren aan de kant van het Vooruit Terras - was dringend aan herstelling toe.

Vooruit acht centimeter hoger

Om kort de situatie te schetsen: het regende binnen in de toren, er ontbraken stukken van de drempel van de hoogste ramen, een deel van de dragende houtstructuur was rot en beschimmeld en in de muren zaten scheuren. Voor de inspecteurs van Monumentenwacht was het niet veilig om het dak te inspecteren. De hoogste tijd dus om in te grijpen. 

We bouwden in de zomer van 2020 een enorme stelling rond de toren, die moest steunen op de begane grond. En toen gingen we aan de slag. De top van de toren werd integraal vernieuwd en waterdicht gemaakt. We verwerkten nieuw glas (ramen) en hout (vloer) in de toren, en de hele structuur kreeg een grondige reinigingsbeurt. De bestaande scheuren werden verstevigd en weggewerkt, er kwamen klimbeveiligingen en een nieuwe trap, en de ramen werden gerestaureerd. Tot slot werd de dakbedekking vernieuwd en kwam er bijkomende duivenwering. Eindresultaat: onze toren is acht centimeter hoger geworden.

Vlak naast de toren werd ook de borstwering - net boven de letters V O O R U I T - weggenomen en opnieuw (steviger) gemetst. Onze zijgevel oogt daardoor mooier dan ooit.

En nu?

De komende weken en maanden wordt er weinig hinder rond Vooruit voorzien. Er gebeuren nog enkele kleine herstellingen aan de voorgevel - meer bepaald de ramen van het Vooruit Café - en de gevel van de Snoepwinkel, het gebouw links van de inkomzone, krijgt een nieuwe pleister- en verflaag. Daarvoor bouwen we opnieuw een kleinere stelling op het voetpad voor Vooruit. We voorzien een veilige passage en signalisatie voor voetgangers. 

Ook in Parijsberg - het steegje in de Lammerstraat dat leidt naar de Concertzaal - werd een ‘anti-klim’ stelling opgebouwd. We reinigen daar de gevel van Vooruit, restaureren houten schrijnwerk en balkons, voorzien dun dubbelglas, en herschilderen de leuningen en de los- en laadzone. Eind december zouden deze herstellingswerken klaar zijn. En in de Balzaal tenslotte werden verschillende deuren gerestaureerd en herschilderd.

Zo ben je weer helemaal mee! Vragen of opmerkingen? Contacteer ons gerust via info@vooruit.be. #vooruitrestaureert

Cookies

We use cookies and similar techniques to analyze the use of the website, to make it possible to display third-party content such as videos, and for various other applications. These cookies are also placed by third parties. By clicking “Yes, I accept”, you agree. If you do not agree, you can specify your preferences via the "Adjust settings" button. More information…

Cookies are required for the website to function properly. This way your language choice will be remembered while surfing and ordering.

Cookies are also needed to enrich your experience on the website. For example, media from third parties such as videos. We also keep statistics to continuously improve the site.

Finally, cookies are used to process further information about our marketing activities, such as newsletters and advertisements, in the most efficient and personal way.

Cookie settings