© Michiel Devijver

Vooruit opent nieuwe inkomzone en creatieplekken voor kunstenaars

Die vormen het sluitstuk van een indrukwekkende renovatie die in 2012 startte, samen met Dial Architects onder leiding van architect Geert LM Pauwels. Tijdens deze renovatie werden eerder al een fietsenparking, een buitenbar- en terras, kantoren en een nieuwe toegangszone voor de Concertzaal gebouwd.

In totaal is er 2.450 m² extra ruimte gecreëerd. De werken hebben zeven jaar geduurd, en kostten 8,3 miljoen euro.

Blikvanger van de renovatie is de nieuwe inkomzone. Daarmee is Vooruit een nieuwe, multifunctionele plek rijker. Het gaat om een nieuw overdekt openbaar plein, waar ook beperkte publieke activiteiten zullen plaatsvinden. Binnen geeft de nieuwe zone toegang tot de nieuwe ticketbalie, het Vooruit-Café en de ‘Snoepwinkel’, het pand naast Vooruit waar vroeger Snoepwinkel Temmerman huisde.De nieuwe vloer is een ontwerp van de Zwitserse kunstenaar Christoph Hefti, bekend als internationaal textieldesigner voor onder meer de Belgische ontwerper Dries Van Noten. Hefti ontwierp een rode loper van 35.000 tegeltjes, met omgeplooide hoeken.

Vooruit breidt uit, en dat is nodig

Door het groeiend succes van het kunstencentrum - vorig jaar ontving Vooruit 371.000 bezoekers - voldeed het gebouw niet langer aan de hedendaagse kwaliteitseisen van een internationaal kunstencentrum. Vooruit was duidelijk toe aan uitbreiding, daarom werd een masterplan ontwikkeld voor de herbestemming en de renovatie van aanpalende gebouwen. De mogelijkheden waren daarbij beperkt. Vooruit ligt in een erg verstedelijkt gebied in Gent en kon geen vrijstaande uitbreiding toevoegen, zoals de collega’s van deSingel in Antwerpen bijvoorbeeld wel deden. Inbreiden was het codewoord: de voorbije zeven jaar integreerde Vooruit een deel van de parking van UGent, een verlaten supermarkt en een leegstaand handelspand bij het historisch monument. Zo is er 2.450 m² extra ruimte aan Vooruit toegevoegd, voor personeel, kunstenaars, publiek en passanten.

De aanpalende ‘Snoepwinkel’ is omgebouwd tot creatieplekken voor kunstenaars, loges voor concerterende bands en een Open Atelier dat de samenwerking tussen economische, sociale, culturele en onderwijspartners uit de buurt van Vooruit wil bevorderen. Minder zichtbaar zijn de drastische werken in de kelders. Die garanderen een vlottere bevoorrading voor het Vooruit Café en zorgen ook voor bijkomende technische opslagruimtes.

“Als kunstinstelling maakt Vooruit de ommeslag van een huis voor presentatie van theater, dans, muziek en literatuur naar een huis waar ook artistiek werk gemaakt wordt. De nieuwe werkplekken voor kunstenaars zijn daarvoor cruciaal. Vorig jaar organiseerde Vooruit niet enkel 772 publieksactiviteiten voor 371.454 bezoekers, we ondersteunden ook 236 kunstenaars bij de creatie van nieuw werk. Deze residentiewerking voor kunstenaars willen we verder uitbouwen.”
Franky Devos - algemeen coördinator

Meer plaats voor artistieke creatie

De werken zijn vandaag afgerond en startten 7 jaar geleden, in 2012. Vooruit, UGent en Stad Gent bundelden de krachten om een ondergrondse fietsenparking te bouwen. Erbovenop bouwde Vooruit het caféterras dat intussen door verschillende lifestyle-media tot de beste terrassen van Gent wordt gerekend. Voorts kreeg de Coop, een strakke modernistische bijbouw uit de jaren ‘50, een complete make-over. Het gebouw dient nu als kantoorruimte voor alle medewerkers, inkomzone voor de Concertzaal en een technisch atelier. Dit jaar ontving architect Geert Pauwels een Belgian Building Award voor de renovatie en inrichting ervan. Als volgende stap kreeg de Concertzaal (vorig jaar alleen al goed voor 108 concerten) een vernieuwde inkomzone, vestiaire, lockers, merchandisingstand en nieuw sanitair. In de laatste fase volgden dan de nieuwe inkomzone en creatieplekken voor artiesten. Totale kostprijs: 8,3 miljoen euro. De verbouwing is gefinancierd met middelen van Vooruit en UGent, en met subsidies van de Vlaamse overheid (FoCi) en de Stad Gent.
 

"Het masterplan voor de renovatie van Vooruit was een grote investering gericht op restauratie, innovatie en nieuwbouw. Vooruit is nu, sedert we van het kunstencentrum in 2017 een Vlaamse kunsteninstelling maakten, gewapend om meer dan ooit een plek voor creatie naast een plek voor presentatie te zijn. Daarmee wacht Vooruit als een van de Vlaamse culturele hoogvliegers een mooie toekomst."
Sven Gatz - Vlaams Minister van Cultuur

Historisch monument, hedendaags kunstencentrum

De afgewerkte bouwfase valt op door z’n hedendaagse karakter, en dat in een beschermd monument, wat Vooruit is. Tot de start van deze werken in 2012 ging de aandacht vooral naar de restauratie van het monument dat dateert uit 1913.
Voor de verbouwingen trok Vooruit resoluut de kaart van hedendaagse hoogstaande architectuur. Dial Architects uit Nederzwalm tekende voor een indrukwekkend architecturaal plan dat visie, functionaliteit, duurzaamheid en esthetiek met elkaar verenigt in een toekomstgerichte verbouwing met een grote meerwaarde voor het kunstencentrum, haar bezoekers en de buurt.
 

“Het monument Vooruit biedt ontzettend boeiende thema’s om als architect over na te denken en letterlijk op verder te bouwen: inbrengen van daglicht, bouwen van hybride structuren, dualiteit tussen voor- en zijkant, complexiteit in zijn stapeling en organisatie, geometrie en kleur, en nog veel meer. Ik denk dat ik met deze omvangrijke verbouwing en uitbreiding alvast 1 nieuw en relevant thema heb kunnen toevoegen: dat van de integratie van groen en natuur en de creatie van (publieke) buitenruimte."
Geert LM Pauwels - Dial architects


Architectuur in Vooruit

Het einde van deze verbouwing zet een nieuwe focus op Vooruit als plek voor hedendaagse architectuur. Dat wordt in de verf gezet van 21 tot en met 27 september 2019. Dan organiseert het Vlaams Architectuurinstituut het tweede Festival van de Architectuur in Vooruit. Na een succesvolle eerste editie in Antwerpen strijkt het festival neer in Gent. Het festival is een interdisciplinair evenement dat inzoomt op de maatschappelijke meerwaarde van architectuur. De Gentse stadsbouwmeester Peter Vanden Abeele en Kunstencentrum Vooruit zijn kernpartners. Naar aanleiding van het festival plant Vooruit onder meer een boek over de hedendaagse ingrepen in het monument en thematische rondleidingen. 

Cookies
Kunstencentrum Vooruit maakt gebruik van cookies. Omdat wij jouw privacy willen waarborgen én de gebruiksvriendelijkheid van je bezoek aan onze website willen verbeteren. Wij vinden het belangrijk dat je weet hoe en waarom wij deze gebruiken.
Meer informatie over jouw privacy & cookies