In de soep #3: Black Emergency (online)

Qondiswa James & Dorrie Wilson
De Zomer van Vooruit
Wed. 29.07.2020 19:30 - 21:00
Wed 29.07.'20
19:30 - 21:00
  • Wed 29.07.'20
    19:30 - 21:00
    Zoom webinar

“Apocalypse is not in the future. It is a current condition. It is happening now.” - Adrienne Maree Brown

De afgelopen maanden werd de realiteit van wereldwijde zwarte onderdrukking op een ongekende schaal in het mondiale bewustzijn geduwd. Van politiegeweld tot sociale uitsluiting, van structureel tot interpersoonlijk geweld: de realiteit van een wereld die wordt gedomineerd door witheid én gebouwd is op het wegnemen van middelen van zwarte mensen is onbetwistbaar.

Maar voor zwarte mensen - die in deze realiteit leven en werken - is dat niets nieuw. Temidden deze onderdrukking hebben zwarte mensen alternatieve realiteiten voor zwart leven en leven op aarde liefdevol gedroomd en geschapen. Voor deze editie van In de soep vragen we wat we kunnen leren van het hyperaanpassingsvermogen van zwarte geschiedenissen. Hoe kunnen we inspiratie putten uit verhalen en praktijken bij het omgaan met deze huidige noodtoestand?

Onze gasten zijn Qondiswa James en Dorrie Wilson.

Qondiswa James is een culturele werker die woont in Kaapstad, Zuid-Afrika. Ze is een bekroonde theatermaker, performancekunstenaar, film- en theatermaker, installatiekunstenaar, schrijver, kunstfacilitator en activist. Qondiswa is momenteel bezig aan haar Masters in Live Art, Interdisciplinary and Public Art aan het Institute of Creative Arts. Haar werk zet sociaal-politieke verbeeldingskracht in om transgressie te mobiliseren.

James deed openbare kunstinterventies op het Infecting the City en Live Arts Festival. Haar schermoptredens verschenen o.a. op High Fantasy (DIFF 2018 Best South African Film Award, Artistic Bravery Award). Ze regisseerde theaterstukken, waaronder ‘A Faint Patch of Light’ (winnaar van een Standard Bank Ovation Award 2019) en het nieuwe ‘A Howl In Makhanda’ op het Virtual National Arts Festival 2020. Qondiswa James heeft onlangs een bijdrage geleverd aan keywordsechoes.com.

Dorrie Wilson is een onafhankelijke Afrikaans-Amerikaans onderzoeker, schrijver en culturele curator die sinds 2001 in Brussel woont. Ze behaalde haar bachelor in Afrikaans-Amerikaans studies en Black Women's Literature aan de Universiteit van California-Berkley. Ze schreef onder andere over James Baldwin.

In de soep is een reflectieprogramma waarbij we om de twee weken in gesprek gaan met een kunstenaar en een specialist over zaken die ons 's nachts wakker houden. Deze online sessie wordt gehost door Vooruit-dramaturg en programmator Kopano Maroga.

Deelnemen aan de webinar en Q&A is gratis, maar wel even registreren via de link. En maak vooral je eigen soep op voorhand met het enige echte In the soep-recept.

PRAKTISCH

wo 29.07 - 19:30 online
THINK / talk
gratis, wel inschrijven via de link
Engels gesproken

Credits

in samenwerking met LABO vzw & Africalia